Menu Sluiten

Nieuwsbrief 8 januari 2025

Beste Poolvorsers,

Het jaar is amper een week oud, dus willen we u het beste wensen, voor wat nog komen gaat!

Sinds 2006 publiceert de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration aan het eind van het jaar het rapport “The Arctic Report Card”. Ook die van 2024 staat nu online.
ARC2024 bevat 12 essaybijdragen, opgesteld door een internationaal team van 97 wetenschappers uit 11 landen.

https://arctic.noaa.gov/report-card/report-card-2024/about-arctic-report-card-2024

Maar we kijken graag vooruit.

Op 8 maart staat de 18de editie van Pool tot Pool gepland en we hebben het programma rond.

In eerdere nieuwsbrieven en op de website hadden we de volgende sprekers en onderwerpen al aangekondigd:

Duurzaamheid op Antarctica. Kan dat eigenlijk wel? Brandon van Schaik werkt als PhD kandidaat aan het bevorderen van wind energie en duurzaamheid in polaire gebieden.

Helaas heeft ook de vogelgriep Antarctica bereikt. Dr. Lineke Begeman werkt op de afdeling virologie van het Erasmus MC en maakte deel uit van een multidisciplinair, internationaal team van biologen, dierenartsen, virologen en een dierenarts patholoog werd samengesteld, om op Antarctica onderzoek te doen.

Zelfs in Nederland heeft men afgelopen jaar poollicht kunnen waarnemen. Didier Van Hellemont is verbonden als lesgever bij Volkssterrenwacht Urania in Hove (bij Antwerpen), hij zal uitleggen hoe  Aurora borealis ontstaat en welke verschillende typen er zijn.

Dr. Martine van den Heuvel-Greve is een marien ecotoxicoloog, werkzaam bij Wageningen Marine Research. Haar onderzoek richt zich op de impact van vervuiling en andere stressfactoren op het zeeleven in deze unieke en kwetsbare omgeving. De laatste jaren richt haar onderzoek zich steeds meer op de biodiversiteit in zee en de veranderingen die hierin plaatsvinden door klimaatverandering en de introductie van invasieve soorten.

Daar komt nog een boeiend onderwerp bij: Dr. Thea Olsthoorn houdt zich sinds 2001 bezig met archiefonderzoek naar de contacten tussen Hernhutter-missionarissen en Inuit in Groenland en Labrador. In 1733 trokken drie Hernhutters vanuit Herrnhut in Saksen naar Groenland om het missiewerk van Hans Egede te ondersteunen. De dagboeken en briefwisseling van de Hernhutters over hun omgang met Inuit bieden een interessante inkijk in het leven van de Inuit in vroeger tijden. Zij zal tijdens haar presentatie aan de hand van de dagboeken uit Nain de periode 1772–1782 bespreken en met name ingaan op thema’s als bloedwraak en ‘vrouwenroof’ bij Inuit in Labrador.

Het volledige overzicht vindt u op onze website:
https://pooltotpool.nl/editie-2025/

Bent u net zo enthousiast als wij, kan aanmelden hier op onze website:

https://pooltotpool.nl/aanmelden

Ook in de zeer nabije toekomst hebben we wat te bieden. Afgelopen jaar heeft een filmteam van Omroep Max onze sponsor Longyearbyen Camping op Spitsbergen bezocht. Ze hebben daar oud-campingmanager Martin en eigenaar en Pool tot Pool-organisator Michelle gevolgd, voor het TV-programma ‘Het Hoge Noorden’.

Gisteren 7 januari was de eerste aflevering om 21:25 uur op NPO 1.

We sluiten deze nieuwsbrief af met nog wat nieuwsberichten uit de poolgebieden.

Het zal u niet ontgaan zijn, Trump wil nog steeds Groenland kopen:
https://nos.nl/collectie/13980/artikel/2549473-trump-wil-nog-steeds-groenland-kopen-en-dreigt-met-inname-panamakanaal

Anti-walvisvaartactivist Paul Watson is vrijgelaten. Hij zat in Groenland in de gevangenis:

https://nos.nl/artikel/2548669-anti-walvisvaartactivist-paul-watson-op-vrije-voeten

Wie vandaag de dag per expeditieschip Antarctica bezoekt, zal daar vissersboten aantreffen die op krill vissen. Het expeditietoerisme rond Antarctica ligt al enige tijd onder vuur, vanwege de impact die het heeft op het milieu. 
https://klimaatweb.nl/nieuws/antarctica-een-kwetsbare-balans-tussen-natuurbehoud-en-toerisme/

Nu zijn het echter de expeditiegidsen, die de krillvisserij onder de aandacht willen brengen.

Niet alleen vissen de vissers het voer van de vogels, robben en walvissen voor hun neus weg, ook blijft er af en toe een walvis in zo’n net hangen.
https://www.abc.net.au/news/2024-11-02/whales-dead-and-injured-caught-krill-fishing-nets/104550754

Een aantal van de gidsen is een petitie gestart om de krillvisserij tegen te gaan. Zij willen het twee keer op de agenda krijgen. De 57 landen die deel uitmaken van het Antarctisch Verdrags komen van 23 juni tot en met 3 juli 2025 bijeen in Milaan, Italië, en de CCAMLR (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources) komt in oktober 2025 bijeen in Hobart, Australië.

https://www.change.org/p/ban-krill-fishing-in-the-antarctic-to-prevent-the-extinction-of-whales-penguins-and-seals

Er is ook nog nieuws over vulkanen op Antarctica. Wat niet veel mensen weten is dat er een heleboel vulkanen onder de ijskap van Antarctica verborgen liggen. Het continent wordt van oost naar west in tweeën gesplitst door het Transantarctisch gebergte. Er zijn zeker honderd weinig opvallende vulkanen verspreid over Antarctica, vooral langs de westkust.

U heeft vast wel eens gehoord van citizen science, of er zelfs aan meegedaan door bijvoorbeeld plastic op te rapen op de stranden van Spitsbergen.

https://scientias.nl/feedbackloop-verborgen-vulkanen-op-antarctica-barsten-uit-door-smeltend-ijs/

De Universiteit van Amsterdam doet nu onderzoek naar de perceptie ervan en vraagt daarvoor uw mening. De oproep staat hieronder:

Geachte lezers van het Pool tot Pool Nieuwsbrief,

Wij zijn Dr. Emília Pajor en Dr. Zeph van Berlo, onderzoekers bij de Afdeling Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Wij voeren op dit moment een vragenlijstonderzoek uit om meer inzicht te krijgen in de motivatie van burgerwetenschappers die betrokken zijn bij projecten over plastic vervuiling in de natuur. Ondanks het onmisbare werk van burgerwetenschappers, weten wetenschappers relatief weinig over de drijfveer van deze vrijwilligers. Draag daarom bij aan ons onderzoek en vul onze online, anonieme vragenlijst in via deze link: https://uva.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_5yTzZJEkdrc9z6u

Deelname is vrijwillig en duurt ongeveer 10-12 minuten. We verzamelen alleen anonieme informatie. Omdat we toestemming nodig hebben van de ouders van jongeren, mogen alleen volwassenen (18 jaar of ouder) aan deze studie deelnemen.

Alvast bedankt voor het meedoen!

Aarzel niet om contact met ons op te nemen via e-mail (e.m.pajor@uva.nl) als u vooraf vragen heeft.

Met vriendelijke groet,

Emília Pajor en Zeph van Berlo

Afdeling Communicatiewetenschap

Universiteit van Amsterdam

Wij van Pool tot Pool wensen u veel kijk- en leesplezier en zien uw aanmelding voor de komende Pool tot Pool op 8 maart in Wereldmuseum Leiden graag tegemoet.

Een warme poolgroet,

Michelle van Dijk

Frieda van Essen

Peter van Soest