Menu Sluiten

Editie 2023

Dit is het voorlopige programma van de 16e editie van Pool tot Pool op zaterdag 11 maart 2023.

10:00 – 10:30    Binnenkomst met koffie of thee.

10:30 – 10:45    Welkomstwoord door dagvoorzitter Drs. Hans Beelen


De exacte tijdsindeling van het programma volgt nog.


Jouke Prop

De ongelijke strijd van de ijsbeer (maar tegen wie?)

Jouke Prop onderzoekt samen met partner Eva Wolters op Nordenskiöldkysten, Spitsbergen, hoe dieren zich aan veranderende omstandigheden aanpassen. Ook de ijsberen, die 20 jaar geleden in het gebied verschenen, passen zich aan. De ijsberen worden in de zomer aangetrokken door kolonies met broedende ganzen en eenden: de nesten met eieren vormen een voorspelbare voedselbron. Dat de komst van ijsberen op land te maken heeft met een veranderend klimaat ligt voor de hand. Dat blijkt ook uit de waarneming dat eerder smelten van het ijs in naburige fjorden samengaat met een vroeger verschijnen van ijsberen op de toendra en in de vogelkolonies.

Jouke Prop

De groep beren die zich te goed doet aan vogeleieren wordt over de jaren heen groter. Dit komt omdat jonge beren die met hun moeder de kolonies hebben bezocht later in hun leven als zelfstandige eiereneter terugkeren. Sommige individuen komen elk jaar naar dezelfde vogelkolonie; tot een maximum van 14 opeenvolgende jaren. Het is te verwachten dat ijsberen ervaring opbouwen en elk jaar beter in staat zijn hun voedsel (eieren) te vinden om zo een energetisch voordeel te behalen. De voordelen blijken echter op een ander terrein te liggen. Zo laten de over vele jaren verzamelde gegevens een verrassend beeld zien van het fascinerende leven van de ijsbeer.


Jeroen Hoekendijk (promovendus bij het NIOZ en WUR)

Zeehonden fotograferen vanuit de ruimte.

Ecologen houden al tientallen jaren zeehondenpopulaties in de gaten en hebben daarbij enorme archieven van digitale luchtfoto’s verzameld. Het handmatig tellen van de zeehonden op deze foto’s is een tijdrovende klus die vele uren van nauwgezet werk vergt.
Een interdisciplinair team van onderzoekers, waaronder Jeroen Hoekendijk, heeft nu een efficiëntere aanpak bedacht om objecten in dergelijke ecologische onderzoeken te tellen. Met deze methode, een vorm van kunstmatige intelligentie, kan veel tijdwinst geboekt worden. Voor de zeehonden foto’s bijvoorbeeld, kan het model 100 beelden in minder dan een minuut verwerken – tegenover een uur voor een menselijke expert. Klik hier voor een artikel in nature today over dit onderzoek.


Dr. Fabian Ercan

Hoe kun je uit planten ons weer aflezen?

Hij heeft voor zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht berkenblaadjes uit het Poolgebied op celniveau onderzocht om het weer/klimaat van destijds vast te stellen.

Ercan was 9 februari te gast in het wetenschapsprogramma Atlas. Hier vindt u de link naar het artikel op NPO Start.