Menu Sluiten

Editie 2024

De 17e editie van Pool tot Pool zal worden gehouden op zaterdag 9 maart 2024 in Wereldmuseum Leiden (voorheen Museum Volkenkunde). We zijn in volle gang bezig met het samenstellen van het programma. De sprekers en het volledige programma zullen we op deze pagina bekend maken.


Net als de voorgaande editie zal Drs. Hans Beelen ook deze editie weer de dagvoorzitter zijn.


Prof. dr. Richard Bintanja

De toestand van het Antarctische ijs.

Prof. dr. Richard Bintanja studeerde af aan de Universiteit Utrecht in Meteorologie en Fysische Oceanografie. Hij promoveerde op het onderwerp Antarctische meteorologie en klimatologie.

Om toekomstige polaire klimaatverandering te kwantificeren en te begrijpen, worden meteorologische en glaciologische waarnemingen vervolgens via modellering van paleo-ijskappen en in moderne klimaatmodellen gebruikt. Hij heeft zijn werk gepubliceerd in ongeveer 100 wetenschappelijke artikelen, waaronder acht keer in spraakmakende tijdschriften zoals Nature.

Sinds 2017 is hij honorair hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van Klimaat en Milieuverandering. Momenteel (co)begeleidt hij een aantal masterstudenten, promovendi en postdocs, en is hij hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Meteorologica.

Op de lange termijn zijn klimaatmodellen het erover eens dat het zee-ijs rondom Antarctica verder zal afnemen (net als in het Noordpoolgebied), vooral door de opwarming van de oceaan rondom het Antarctisch continent. Toch is de snelheid van de toekomstige afname onzeker. Het versneld afsmelten van de Antarctische IJskap leidt namelijk tot meer zoet water in de Antarctische Oceaan. Dit zoete water verzamelt zich aan het oppervlak (omdat het lichter is dan zout water) en kan daar makkelijker bevriezen (het vriespunt van zoet water ligt hoger).

Het klimaatsysteem rondom Antarctica is dus zeer complex, en kent grote, langjarige schommelingen. Vele – vaak nog slecht begrepen – processen spelen een rol, waardoor de mate van afname van het Antarctische zee-ijs onzeker is. Ook zijn daardoor veranderingen die we nu zien soms lastig te duiden.

Prof. dr. Richard Bintanja

Op Pool tot Pool zal Richard Bintanja uitleg geven over de toestand van het Antarctische ijs. Via onderstaande linkjes kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp.

Antarctisch zee ijs op laagste niveau ooit

Antarctica: ontdooit de diepvries?