Menu Sluiten

Editie 2016

Dit is het programma van de 10e editie van Pool tot Pool op zaterdag 12 maart 2016.

10:00 – 10:30    Opening van de zaal.

10:30 – 10:45    Welkomstwoord door dagvoorzitter Paul de Groot.


10:45 – 11:30

Dr. Stef Bokhorst

De landdieren van Antarctica.

Op het Britse station Rothera doen tegenwoordig ook Nederlanders onderzoek.
Eén van hen is Dr. Stef Bokhorst. Hij is net terug van Antarctica en zal op Pool tot Pool een lezing geven. Wanneer u denkt aan Antarctische dieren, denkt u waarschijnlijk aan pinguïns, robben en walvissen. Maar er zijn ook landdieren. Over deze landdieren zal Stef Bokhorst spreken. Bokhorst is verbonden aan de VU in Amsterdam en was te zien in het TV-programma Klokhuis en het wetenschapsprogramma ‘De Kennis van Nu’.

Dr. Stef Bokhorst

Smelten de gletsjers op De Kennis van Nu.


12:00 – 12:45

Prof. Filip Volckaert

De vissen in de Zuidelijke Oceaan.

Professor Filip Volckaert is hoogleraar evolutie, genetica en mariene ecologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is zelf geen poolreiziger, maar begeleidt en organiseert polair onderzoek.

Het mariene ecosysteem van de Zuidelijke, of ook wel Antarctische Oceaan wordt in grote mate bepaald door de dynamiek van de fysische omgeving en de levenscyclus van polaire vissoorten is daarop afgestemd.

Vooral overleving tijdens de larvale fase speelt een belangrijke rol.

Prof. Filip Volckaert

Zo verhoogt een verlengd larvaal stadium de kans op predatie en dispersie door de stroming. Toch slagen soorten erin om hun populaties in stand te houden.

Op Pool tot Pool zal Volckaert vertellen over de vissen in de Zuidelijke Oceaan.

Het Vlaamse wetenschappelijke tijdschrift Karakter plaatste onlangs een artikel van Professor Volkaert, een fragiele oceaan.


12:45 – 13:45 Lunchpauze

Met foto’s van 10 jaar Pool tot Pool.


13:45 – 14:30

Dr. Maarten Loonen

Sees Expeditie 2015.

Dr. Maarten Loonen

Al meer dan 25 jaar bivakkeert Loonen in het broedseizoen op Spitsbergen. Hij doet er onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving en organiseerde de ‘Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen’.

Op Pool tot Pool zal Maarten Loonen vertellen over de expeditie die afgelopen jaar augustus plaats vond.


14:50 – 15:35

Prof. René van der Wal

Onderzoek naar de vegetatie in Semmeldalen.

Professor René van der Wal is Professor of Ecology van Aberdeen University. Sinds 1997 reist Van der Wal elk jaar naar Spitsbergen om daar onderzoek te doen naar de vegetatie in Semmeldalen. Hij heeft daarom een goed overzicht op de vegetatie van Spitsbergen. Het meest opmerkelijke voorlopige resultaat van de SEES-reis, zijn de enorme verschillen die zijn gevonden in de vegetatie in Rosenbergdalen bij Kapp Lee. Die is in 1977 uitvoerig door Nederlanders in kaart gebracht. Daarmee vergeleken is de verschuiving spectaculair. René van der Wal zal ook hierop in gaan.
De lezing zal in het Nederlands zijn.

Tijdens de SEES-reis werd ook de vegetatie op Edgeøya uitvoerig bestudeerd.

16:00 – 16:45

Mari Boine

De Joik

Nooit meer slapen van W.F. Hermans is een bekende roman. Velen lazen het voor hun leeslijst. Nu is het verhaal dus verfilmd en de recensies zijn zeer positief.
Bij de beleving van de film Beyond Sleep speelt muziek een belangrijke rol. Er is gekozen voor zang passend bij de locatie, passend bij de uitstraling van Noord-Noorwegen: joik.
Om het 10-jarig jubileum van Pool tot Pool een muzikaal tintje te geven, zijn we op zoek gegaan naar iemand die wat kan vertellen over joik.
Joik zijn de muzikale roots van Sami, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië. De bekende Sami zangeres Mari Boine kreeg internationale bekendheid en veel waardering voor haar hedendaagse interpretatie van joik. Zij tekende ook voor de zang in Beyond Sleep en had de eer om met haar zangkunst onlangs het Internationale Film Festival Rotterdam te openen.
We hebben Mari Boine bereid gevonden speciaal voor Pool tot Pool naar Leiden te komen en haar kennis over joik met ons te delen. Uiteraard zal ze voorbeelden en interpretaties live zingen.

De website van Mari Boine