PtP nieuwsbrief 18 januari 2022

Beste Pool tot Pool-bezoekers,

U heeft er lang op moeten wachten, maar hier is hij dan eindelijk, de nieuwsbrief met nieuws over de Pool tot Pooldag 12 maart 2022.

Ook al zijn het onzekere tijden, wij hebben besloten door te zetten met de organisatie van Pool tot Pool dit jaar. We hopen natuurlijk dat dit weer in de originele vorm plaats kan vinden, in Museum Volkenkunde te Leiden, waar we de sprekers en andere Poolliefhebbers aan kunnen spreken en rond kunnen neuzen op de informatie markt. Maar vooruit zien is regeren, dus we hebben ook een alternatief achter de hand. Reserveer 12 maart dus voor Pool tot Pool!

Drie sprekers kunnen we u al bekend maken:

Allereerst Jack Kauw, hij stond in 2020 al gepland met zijn lezing over het Spitsbergen Verdrag en de Nederlandse diplomatieke inzet tijdens de besprekingen van de Spitsbergen Kwestie in 1919.
9 Februari 2020 was het precies een eeuw geleden dat Nederland in Parijs het Spitsbergenverdrag ondertekende. Door COVID-19 werd deze lezing twee keer uitgesteld, maar nu kan hij eindelijk zijn verhaal kwijt. Een aantal van u hebben per mail laten weten dat ze het jammer vonden dat juist deze lezing de afgelopen keer kwam te vervallen. En mocht dat zijn omdat zij geïnteresseerd zijn in geschiedenis, dan worden zij dit jaar goed bediend.

5 Januari jongstleden was het namelijk 100 jaar geleden dat Ernest Shackleton, tijdens een expeditie naar Zuid-Georgia, bezweek aan een hartaanval. Verschillende media besteedden hier aandacht aan en ook wij doen daar aan mee. En wie kunnen we daar beter voor vragen dan Albert Beintema? Hij is auteur van het boek ‘In de voetsporen van Shackleton’, dat in 1995 werd genomineerd voor de Kijk-Wetenschapsweekprijs en hij is bovendien trouwe bezoeker van Pool tot Pool.

Een van de plaatsen waar Beintema als onderzoeker werkte was Elephant Island, de plaats waar 22 opvarenden van Shackleton’s schip Endurance in 1916 onder leiding van Frank Wild onder een reddingsboot overwinterden.
5 Februari vertrekt vanuit Kaapstad de Endurance22-expeditie, die als doel heeft het wrak van de Endurance te vinden. Volgen kan op deze website: https://endurance22.org

De derde spreker die we vandaag bekendmaken is Prof. dr. Erik van Sebille. Hij is hoogleraar Oceanografie & Public Engagement aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek van de Universiteit Utrecht. Hij leidt het project 'Tracking Of Plastic In Our Seas', gefinancierd door een ERC Starting Grant. Hij is de ontwikkelaar van de tools www.plasticadrift.org en www.oceanparcels.org.

Zoals velen van u met eigen ogen hebben waargenomen is zwerfafval op de stranden van Spitsbergen eerder regel dan uitzondering en hoewel de vele toeristen allemaal meehelpen dit afval op te ruimen, wordt het steeds weer aangevuld.

In zijn presentatie zal Erik van Sebille resultaten presenteren over de oorsprong van het plastic in de Arctische en Antarctische wateren. Door het transport van virtuele plastic deeltjes te simuleren in hydrodynamische modellen met fijne resolutie, zijn we in staat om de bronnen van het plastic in de Arctische en Antarctische wateren te analyseren. Hij zal laten zien dat het meeste plastic in het Noordpoolgebied waarschijnlijk van Noordwest-Europese (inclusief Nederlandse) oorsprong is, terwijl plastic in Antarctische wateren mogelijk grotendeels van lokale bronnen komt.

Natuurlijk is er ook nog vermeldenswaardig nieuws uit de Poolstreken…..

In 2007 gaf dr. Ad Huiskes op Pool tot Pool een lezing met als titel ‘Aliens in Antarctica’. Dit ging over planten, exoten die te vinden varen op Antarctica, met name rond de onderzoekstations. Nu is er weer nieuws van dien aard, ook schepen blijken soorten mee te brengen.
https://scientias.nl/dieren-op-en-rond-antarctica-zitten-al-miljoenen-jaren-in-isolatie-maar-dat-gaat-nu-veranderen/

Het Duitse onderzoeksschip Polarstern ontdekte vorig jaar 60 miljoen nesten van ijsvissen (Notothenioidei) op de bodem van de Weddellzee.
Nu is dit officieel gepubliceerd.
https://www.ad.nl/buitenland/unieke-vondst-miljoenen-ijsvissen-broeden-onder-antarctica~ad97a313/

Twee Nederlanse studenten van de Technische Universiteit Eindhoven werkten op Antarctica aan een zogeheten 'Antarctica-rover'. Daarmee willen ze klimaatonderzoek op de Zuidpool duurzamer, goedkoper en makkelijker maken. Het wagentje moet zelfstandig gaan rijden op zonne-energie.
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4021252/ewout-en-oscar-werken-op-zuidpool-tussen-de-pinguins-aan-antarctica-rover

Dan nog wat nieuws uit het Noorden.

Twee Noorse ngo's proberen de expansiedrift van Noorse olieboringen in de Barentszzee tegen te werken en hebben Noorwegen voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gedaagd.
https://polarjournal.ch/en/2022/01/06/europes-human-rights-watchdog-wants-norway-to-defend-its-barents-drilling-plans

Sinds oktober was er een probleem met het drinkwater in Iqaluit, de hoofdstad van Nunavut.
Het drinkwater dat uit het Geraldinemeer komt, bleek vervuild en ondrinkbaar. Alhoewel er nog steeds een luchtje aan het water zit, is het nu weer drinkbaar verklaard.
https://www.cbc.ca/news/canada/north/nunavut-iqaluit-water-fuel-emergency-1.6209200

Groenland heeft de winning van uranium op het eiland verboden. Dat staat in een nieuwe wet die het parlement van Groenland, een zelfstandig onderdeel van het koninkrijk Denemarken, heeft aangenomen. Daardoor moet ook de ontwikkeling van de nog niet geopende Kvanefjeld-mijn worden gestopt.
https://nieuws.nl/economie/20211110/groenland-verbiedt-winning-van-uranium-en-stopt-mijnproject/

Vandaag om 19.00h gaf Kristian Jervell, van het Noorse ministerie van buitenlandse zaken een lezing over het Spitsbergenverdrag.
Hij begon zijn lezing met artikel 1: Noorwegen heeft de volledige soevereiniteit en daarom ook het recht de naam van de archipel te veranderen. Dit is sinds 1925 in alle talen Svalbard en wie het anders noemt ondermijnt de Noorse staat.
Artikel 3 zegt dat iedereen uit een land dat het verdrag ondertekend heeft toegang moet krijgen tot de archipel, maar toegang betekent niet dat je er ook mag verblijven.
En tot slot ging hij nog in op de visserijoorlog met Groot Brittannië en de EU, wat op dit moment volop in het Noorse nieuws is.
https://www.visserijnieuws.nl/nieuws/15275-kabeljauwoorlog-met-noorwegen-dreigt

En daarmee is het cirkeltje rond!

Wij hopen u allen te mogen verwelkomen op 12 maart in Museum Volkenkunde te Leiden.
Door de onzekere situatie, is aanmelden nog even niet mogelijk, maar zet het alvast in uw agenda.

 


PtP-nieuwsbrief 10 maart 2021

Nog enkele dagen en dan is het zover, een alternatieve Pool tot Pool, live vanuit het Paard in Den Haag.

We wilden zoveel mogelijk vasthouden aan het afgelaste programma van vorig jaar.
Met de dagvoorzitter gaat dat niet lukken, want Hans Beelen woont in Duitsland en in deze coronatijd brengt het overschrijden van een grens ‘problemen’ met zich mee.

Gelukkig hebben we een goede vervangster gevonden!
Voor sommigen zal ze geen onbekende zijn…..

Het is Frouke de Groot. Ze woont met haar man en kat in Roelofarendsveen. Ze is breed geïnteresseerd, sport en fotografeert graag en groeide op met verhalen over de polen. Ze studeerde biologie in Amsterdam toen ze werd ingeloot voor de studie diergeneeskunde in Utrecht. In 2007 studeerde ze af als dierenarts. Vijf jaar werkte ze als praktiserend dierenarts in een kliniek voor kleine huisdieren in Delft. Inmiddels werkt ze bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als coördinerend veterinair adviseur. Vanaf haar studententijd staat ze regelmatig op podia als acteur of trainer, voor musicals, muziek of (improvisatie) toneel. Van jongs af aan was ze betrokken bij de organisatie van het Arctisch Weekend. Reizen zit haar in het bloed. Ze kwam op vele mooie plekken op de wereld en de polen konden uiteraard niet ontbreken in de lijst; Spitsbergen (1994) en South Georgia (2015).

Zij zal de dag leiden. Ook zal ze de vragen die de kijkers, via de chatfunctie bij de stream kunnen stellen, aan de onderzoekers voorleggen.

Het programma is te lezen op http://pooltotpool.nl/2021.html
Kaarten zijn verkrijgbaar op de website van Paard:
https://www.paard.nl/event/pool-tot-pool-livestream/

Voor wie de eerdere nieuwsbrief gemist heeft, Pool tot Pool zal dit jaar plaatsvinden in de vorm van een soort TV-uitzending. Het komt live vanuit Paard, waar een team van technici en cameramensen zal zorgen voor een optimale beleving.

We hopen van harte dat u er er ook deze keer bij bent.


PtP-nieuwsbrief 21-2-2021

Na vorig weekend in Arctische sferen te hebben geleefd, is de wind gedraaid en bekruipt ons nu het lentegevoel. Het lentegevoel brengt bij de organisatie van Pool tot Pool ook altijd opwinding met zich mee vanwege de ophanden zijnde Pooldag. Wordt er geen spreker ziek? Hoeveel bezoekers zullen er dit jaar zijn? Gaat het snel genoeg aan de kassa? Is er genoeg soep? Gelukkig brengt de ervaring van jaren op dezelfde locatie ook een hoop rust.

Dit jaar is alles anders. Pool tot Pool in een alternatieve vorm. Opnieuw denken over de vorm, opnieuw een tijdschema vaststellen zien de sprekers een streaming wel zitten en hoe zit dat met onze vaste bezoekers? Gelukkig is Paard een betrouwbare partner.
https://vimeo.com/437074361

Over 3 weken is het zover, zondagmiddag 14 maart om 14 uur beginnen we.
In de rij staan bij de koffie & thee hoeft niet, en of er soep genoeg is weet u van te voren.

Waarom hebben wij gekozen voor een professionele streaming vanuit het Paard in Den Haag en niet voor een in deze tijd zo gewone zoom-meeting?

– Wij vinden dat onze sprekers een echt podium waard zijn!
Wat zij te vertellen hebben is interessant en iets waar ze jaren aan gewerkt hebben.

– Het is voor u veel prettiger om naar te kijken.

De spreker zit niet voor een wapperend gordijn met spelende kinderen en een blaffende hond op de achtergrond.

– U hoeft geen speciaal programma te installeren om de lezing te kunnen volgen.

Met de code die u van Paard krijgt, kunt u Pool tot Pool op elk gewenst apparaat bekijken, computer, tablet, telefoon, casten en zelfs op uw smart-TV.
Hoe dat werkt leest u op de Paard-website:
https://www.paard.nl/veelgestelde-vragen/#informatie-over-livestream

Deze professionele opzet brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. De zaal in het Paard wordt gebruikt en technici zijn de hele dag bezig om de sprekers goed uit de verf te laten komen.
Er is ook een helpdesk, voor het geval het niet wil lukken met het inloggen op 14 maart.

De kosten van koffie, thee en het horeca personeel besparen we, dus het digitaal bijwonen van Pool tot Pool kost €12,50 (incl. BTW).

Pool tot Pool is een vrijwilligersorganisatie, wij organiseren Pool tot Pool omdat we het leuk en belangrijk vinden om Poolwetenschap dichterbij te brengen. De kosten van de sprekers worden gedekt door onze sponsoren.

De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Paard en de technici die daar aan het werk zijn.
Op deze manier steunt u dus de culturele sector die al een jaar in zwaar weer zit.

Vorig jaar hebben we veel hartverwarmende reacties gehad van mensen die hun geld niet terug hoefden. Wij zijn deze mensen erg dankbaar voor hun geste, en voor hen zullen wij bij Paard een kaartje kopen. Behoort u tot deze groep, dan krijgt u van ons vandaag nog een email.

Het programma van 14 maart is alsvolgt:
14:00 aanvang met film van Esther Kokmeijer

opening door dagvoorzitter

Christian de Kleijn – Natuurbeheer in IJsland.

Dr. Sander Veraverbeke – Brand in het Hoge Noorden.

Film door fotograaf Arjen Drost

Dr. Ruud Poortier – Tollens en 200 jaar “De Overwintering der Hollanders op Nova Zembla”.

Dr. Otto Plantema – Albatrossen van de Zuidelijke Oceaan.

Het uitgebreide programma vindt u op onze website.
http://pooltotpool.nl/2021.html

Een toegangscode kunt u kopen op de website van Paard:
https://www.paard.nl/event/pool-tot-pool-livestream/

U klikt daar op de button ‘koop tickets’.
Er opent dan een nieuwe pagina waar u het aantal van 1 invult met behulp van de +. Daarna klikt u op ‘volgende’.

U krijgt dan de mogelijkheid tot een extra donatie aan Paard, helemaal onderaan staat ‘bestel’. Check uw bestelling en klik vervolgens op ‘betalen’.

In het volgende scherm moet u uw mobiele nummer invullen (deze moet beginnen met uw landcode. Dit is+31 6…. dus zonder 0 ervoor) en klik op ‘verifieren’. u krijgt dan op uw mobiel een sms met een code. Vul deze viercijferige code in. Klik vervolgens op ‘bevestig’.

Deze code vult u in, daarna worden uw gegevens gevraagd. (Bovenin, achter mijn profiel, kunt u de taal wijzigen.)
Adresgegevens hoeft u niet in te vullen. Als u een emailadres heeft ingevuld, ontvangt u een email met hoe u in kunt loggen voor de stream.

- Meer info over casten en andere stream tips vind u hier: https://www.paard.nl/nieuws/streamen/
- Bij problemen voor of tijdens de stream kan Guts
u helpen via support.guts.tickets: https://dashboard.guts.tickets/events/i1lsbr/manage/support.guts.tickets

Let op: u kunt maar op 1 apparaat tegelijk ingelogd zijn. Als u op een ander apparaat inlogt wordt je automatisch uitgelogd op eerdere apparaten.

En wanneer u op onze website www.pooltotpool.nl op ‘aanmelden’ klikt, komt u daar ook terecht.

Helaas heeft kunstenaar/muzikant Tristan Visser gisteren te kennen gegeven dat hij het onder deze omstandigheden niet ziet zitten om van Terschelling naar Den Haag te reizen.
Gelukkig hebben we een boeiend alternatief gevonden.

Om 14 uur zal Pool tot Pool geopend worden door een korte film van de fotograaf en kunstenares Esther Kokmeijer, om deze beelden extra kracht bij te zetten is de muziek gecomponeerd door Rutger Zuydervelt.
http://www.estherkokmeijer.nl

In de pauze tussen de sprekers worden videobeelden vertoond van poolgids en fotograaf Arjen Drost, de meeste van u kennen hem wel van eerdere Pool tot Pool-edities.
https://natureview.photography

Zaterdag werd in Museum Lunteren de expositie ‘Cool… Inuit art’ geopend.
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen m.m.v. Karel Stevens van Canuit.
Op youtube is een prachtige virtuele rondleiding te zien.
https://www.youtube.com/watch?v=WmOFAQIMc14

En in het Fotomuseum Den Haag loopt tot 13 juni 2021 de tentoonstelling:
Borealis – Life in the Woods door Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius.
https://www.fotomuseumdenhaag.nl/nl/tentoonstellingen/borealis-life-woods

Dit is wel even genoeg informatie…..

Wij hopen op een grote opkomst, het voordeel van deze digitale versie, is dat we niet uitverkocht kunnen raken en dat u altijd genoeg ruimte heeft om te zitten.


PtP-nieuwsbrief 6-2-2021

Beste Pool tot Pool-gangers,

De koude Poollucht is onderweg en ook Pool tot Pool komt er weer aan!
Ja, u leest het goed.
Pool tot Pool gaat dit jaar door – schuift hoogstwaarschijnlijk naar zondag 14 maart 2021!

We hebben de ontwikkelingen afgewacht, en het ziet er helaas naar uit dat het ook dit jaar niet mogelijk is om het tweede weekend van maart fysiek bij elkaar te komen.
Maar omdat we vorig jaar veel hartverwarmende berichten kregen, waaruit bleek dat men het jammer vond dat het niet door kon gaan en men uit keek naar de boeiende inhoud van het programma, wilden we niet nog een jaar wachten en zijn we op zoek gegaan naar een alternatief.

We zijn verheugd te kunnen mededelen dat we een partner hebben gevonden in Paard (voorheen PaardvanTroje) in Den Haag. www.paard.nl
U kent het Paard waarschijnlijk vanwege de concerten die daar georganiseerd worden, maar in het Paard worden ook regelmatig lezingen en conferenties gehouden. Zij hebben de technische mogelijkheid om te streamen, en daar het afgelopen halfjaar veel ervaring mee opgedaan.
U hoeft geen zoom of een dergelijk programma op uw computer te installeren. Een paar uur voor het evenement begint ontvangt u een herinnering met daarin een . Om de livestream te starten hoeft u dus alleen deze link aan te klikken.

Voor Pool tot Pool hoeft u dit jaar dus niet de deur uit. U kunt het thuis meebeleven, met uw favoriete drankje in uw hand en wat lekkers op tafel. Haal een sneeuwster, drink er een ijskoffie bij en zet de Bokma alvast ijs- en ijskoud…. Maak er een speciale middag van.
Omdat er geen informatiemarkt zal zijn, zijn ook de lange pauzes tussendoor overbodig, daarom past het hele programma in de middag.

Meer informatie over hoe de inhoud er precies uit zal gaan zien en hoe u zich kunt aanmelden volgt binnenkort.

Een tipje van de sluier kunnen we alvast oplichten.
Deze editie van Pool tot Pool zal muzikaal omlijst worden door Tristan Visser.
Tristan Visser is een geluidskunstenaar die zijn inspiratie haalt uit het Arctisch gebied. Hij voer mee met André Speet op de Mae West naar Groenland, waar hij geluidsopnamen maakte.
http://www.tristanvisser.com

Dan volgt nog wat overig polair nieuws:

Dit jaar zal de eerste editie van ANTARKTIKOS magazine uitkomen, een gedrukt tijdschrift dat jaarlijks verschijnt. ANTARKTIKOS combineert artistieke en wetenschappelijke verkenning binnen de ontzagwekkende en magische context van Antarctica. ANTARKTIKOS is het eerste onafhankelijke, internationale tijdschrift dat volledig gewijd is aan Antarctica.
Het tijdschrift is voor 15 euro + 2 euro verzendkosten tot en met 13 februari, nog een week, te bestellen via de volgende link:
www.antarktikos.com
Of door contact op te nemen via: mail@antarktikos.com

Meer kunst en wetenschap met Antarctica als thema vindt u op www.winterinantarctica.com
Dans, acrobatie en Antarctische beelden wisselen elkaar af in deze film.
De opbrengst gaat naar de non-profit organisatie Meet the Ocean.
De prachtige trailer ziet u hier: https://youtu.be/4P0Fe82k_ZM

Canada heeft, vanwege het coronagevaar, het verbod voor cruiseschepen en pleziervaartuigen deze week met één jaar verlengd.
https://nunatsiaq.com/stories/article/ban-on-arctic-cruise-ships-and-pleasure-craft-extended

Ruim een jaar nadat de grote ijsberg A-68A los brak van Antarctica en daarna een ecologische ramp dreigde te veroorzaken op het eiland Zuid-Georgia, is deze in 13 stukken gebroken. Onderzoekers vreesden dat de ijsschots - die aanvankelijk de grootte had van de provincies Noord-Holland en Utrecht samen - flinke problemen kon veroorzaken voor de dierenpopulatie.
https://nos.nl/artikel/2367268-zeehonden-en-pinguins-veilig-nu-grootste-ijsberg-in-stukken-is.html

Ondertussen zijn er weer een paar grote stukken van de Larsen-D Ice Shelf afgebroken.
https://usicecenter.gov/PressRelease/IcebergA72_73

Terug naar het noorden….

Oorspronkelijk zou er van 3 tot 12 augustus 2020 de tweede SEES expeditie plaatsvinden, maar de pandemie heeft de plannen een jaar uitgesteld. De nieuwe datum is van 6 tot 15 augustus 2021. Dan gaan we de succesvolle grootste Nederlandse poolexpeditie uit 2015 proberen te herhalen.
Mocht corona in 2021 nog steeds de expeditie onmogelijk maken, dan stellen we de expeditie weer uit en wordt de nieuwe datum van 13-22 juli 2022.
Meer info: www.sees.nl

De Finse saunacultuur is opgenomen in de UNESCO lijst met cultureel erfgoed.
Hoe dat tot stand gekomen is, leest u in dit artikel en ziet u in het filmpje hier:
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007688939.html

Tot slot, 6 februari is de nationale feestdag voor de Sami, zowel in Noorwegen, Zweden, Finland als Rusland wordt dit gevierd. Deze datum is gekozen omdat op 6 februari 1917 het eerste Sami-congres plaatsvond, in Trondheim.
https://www.norwayhouse.org/calendar/2021/sami-national-day

Houd uw email in de gaten!

Meer informatie over Pool tot Pool volgt.

We hopen dat u er ook nu bij zult zijn.
Zet zondag 14 maart in uw agenda, houd hem vrij en wees erbij!PtP-Nieuwsbrief 28-10-2020

U bent van ons gewend, rond deze tijd weer een nieuwsbrief te krijgen over de recente ontwikkelingen en de organisatie van de op hande zijnde Pool tot Pool-bijeenkomst.

Dit jaar moesten we Pool tot Pool afgelasten vanwege de corona. Hartelijk dank voor het begrip bij iedereen. Het was aan het begin van de corona-tijd en niemand kon toen nog vermoeden welke impact het zou hebben op ons leven.

Het was toen met pijn in ons hart, maar achteraf gezien de enige juiste beslissing. Het was hartverwarmend dat vele bezoekers niet hun geld terug vroegen. Daarom hebben we onze sponsors ook kunnen ontlasten. Vier van de vijf sponsors leven van toerisme en hebben een heel zwaar jaar.

Ik denk dat iedereen blij zal zijn wanneer er weer gereisd kan worden.
Voor de liefhebbers van Poolgebieden zal dat waarschijnlijk op zijn vroegst in het Noorden lukken.

Maar we houden moed!

We houden ook moed wat betreft de komende Pool tot Pool!
Of het op de gebruikelijke wijze gaat lukken weten we nog niet, maar we willen 13 maart wel een PooltotPool-dag houden. Dus zet deze datum alvast in uw agenda!

Hoewel het toerisme stillag en de vakantie en werktijd voor veel mensen anders ingevuld wordt, gaan sommige dingen gewoon door.

Bijvoorbeeld het boren naar olie in het Noors Arctisch gebied.
Voormalig PtP-spreker Gert Polet legt het uit:
https://www.wwf.nl/wat-we-doen/actueel/blog/gert/noorwegen-brengt-noordpool-in-gevaar

En de internationale uitleg:
https://arcticwwf.org/newsroom/news/norway-to-choose-profit-over-the-planet-in-marginal-ice-zone-decision/

https://thebarentsobserver.com/en/2020/05/amid-crisis-arctic-oil-two-drilling-rigs-set-course-barents-sea

Wie denkt dat al het land ondertussen wel ontdekt is, komt bedrogen uit…..
In het Russische deel van de Arctis zijn 40 nieuwe eilanden ontdekt.
https://thebarentsobserver.com/en/arctic/2020/10/new-arctic-land-gets-names-northern-fleet

Over ontdekken gesproken….

Er zijn niet alleen eilanden gevonden in Rusland, maar in Siberië is een complete holenbeer opgedoken uit de permafrost.
https://wibnet.nl/verleden/prehistorische-dieren/complete-holenbeer-opgedoken-uit-permafrost

Begin deze maand kwam de ijsbreker Polarstern terug na een jaar in het ijs gezeten te hebben.
Deze expeditie kreeg ook onverwachts met een paar extra problemen te maken. Elke paar maanden werd een deel van de crew en wetenschappers uitgewisseld, en om een Covid-19 besmetting aan boord te voorkomen, werden al de aanmonsterende mensen vooraf in quarantaine gezet. En het bevoorraden ging ook op een heel ongebruikelijke, zeer voorzichtige wijze.

Bij thuiskomst in Bremerhaven werd het schip begeleid door o.a. een zeilboot uit de vloot van onze sponsor Tallship Company.
https://nos.nl/artikel/2352001-poolschip-na-mega-expeditie-van-jaar-teruggekeerd.html

Een leuk artikel over deze expeditie staat op Kennislink:
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/vastgevroren-voor-de-wetenschap

We kunnen moeilijk hier alle gebeurtenissen hier opnoemen, want dan bent u over een week nog aan het lezen, en u heeft vast ook het nieuws gevolgd.

Maar één dingen wil ik nog noemen. Bijna iedereen die in de laatste tien jaar op Spitsbergen is geweest, kent de Spitsbergen-reisgids van Rolf Stange. Tot nu toe was deze gids alleen in het Duits, Engels en Noors verkrijgbaar, maar PtP-sponsor Jonneke van Eijsden (Beluga) heeft daar een einde aangemaakt door de gids te vertalen. Vervolgens heeft PtP-organisator Michelle van Dijk de gids voorzien van de Nederlandse geschiedenis. Vanaf maandag a.s. is het in elke boekhandel verkrijgbaar!

Maar de eerste 100 exemplaren die in de webshop worden verkocht, krijgen er een limited edition sleutelhanger bij, gemaakt in Longyearbyen, van hout uit Spitsbergen. Het donkere eikenhout is gerecycled hout afkomstig van de stempels uit de steenkoolmijn. Het lichte hout is drijfhout, aangespoeld op de stranden van Spitsbergen.
Dus lijkt u dat leuk, wacht dan niet te lang met bestellen maar ga naar:
https://www.spitsbergengids.nl

 


Nieuwsbrief 12-3-2020

Zoals u waarschijnlijk wel weet heeft de overheid vanmiddag nieuwe maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.
Helaas heeft dit ook consequenties voor Pool tot Pool.
Hoewel we er ons allen op verheugd hadden, zijn we genoodzaakt Pool tot Pool af te gelasten.

Het museum voor Volkenkunde is tot 31 maart gesloten.

Wij zullen in de komende dagen proberen iedereen zijn/haar geld terug te storten.

Verder hopen wij dat we u allen volgend jaar (13 maart 2021) in goede gezondheid mogen verwelkomen.


Nieuwsbrief 7-3-2020

In Nederland wordt het eindelijk een beetje lente i.p.v. herfst, op Spitsbergen vieren ze de terugkeer van de zon en wij kijken uit naar de 14e editie van Pool tot Pool volgende week.
Het programma ziet er goed uit en het aantal aanmeldingen ook, er is nog plaats voor ongeveer 10 personen.
Als er geen gekke dingen gebeuren, is dit de laatste nieuwsbrief voordat we elkaar volgende week op Pool tot Pool zullen zien en spreken.

Hier is nog een keer het overzicht van het Programma:
Christian de Kleijn – Natuurbeheer in IJsland
Sander Veraverbeke – Boreale bosbranden
-
Ruud Poortier – Tollens en 200 jaar “De Overwintering der Hollanders op Nova Zembla”
Jack Kauw – Het Spitsbergen Verdrag en de Nederlandse diplomatieke inzet tijdens de besprekingen van de Spitsbergen Kwestie in 1919
Otto Plantema – Albatrossen (van de Zuidelijke Oceaan)

Ruud Poortier en Otto Plantema zullen volgende week ook hun boeken verkopen.

Over boeken gesproken, voor in de zaal zullen we weer een Poolboeken-ruil-tafel neerzetten.
Dus heeft u niets meer aan de oude vertolking van Tollens, omdat u van plan bent de nieuwe versie van Ruud Poortier te kopen? Dan kunt u uw afgedane boek op het tafeltje leggen en een ander er blij mee maken, wellicht heeft iemand anders er een boek neergelegd dat u aanspreekt.

Wie vaker naar Pool tot Pool komt verwacht ook tijdens de lunchpauze nog iets om naar te kijken op het grote scherm…..
Dit jaar zal Tristan Visser zijn 9 minuten durende film laten zien.
We hebben hem al eerder genoemd in een van onze vorige nieuwsbrieven.
Hij is afgelopen zomer meegevaren met André Speet op de Mae West in Groenland en heeft daar opnamen gemaakt.
Wie meer wil weten kan terecht op zijn website: http://www.tristanvisser.com/

Overigens heeft ook André Speet zijn overwintering op Groenland wederom onderbroken om op Pool tot Pool te kunnen zijn en daar weer in zijn vertrouwde stand te staan.

Tot slot zullen diegene die er nog geen genoeg van hebben, na afloop weer door Ben Bekooij naar het restaurant Holle Bolle Gijs worden geleid. https://www.hollebollegijs-leiden.nl/
Daar is het dan mogelijk om na te borrelen en/of een hapje te eten. (op eigen kosten)
Als u mee wilt, dan graag even aanmelden per email, zodat we weten voor hoeveel mensen we moeten reserveren.

Nog even dit: Heeft u zich aangemeld met MJK, dan is het van belang dat deze bij binnenkomst gescand wordt, anders moet u de 5€ aan de kassa bijbetalen.

Wij kijken uit naar volgende week, u hopelijk ook!

Waar: Museum Volkenkunde te Leiden
Wanneer: 14 maart 2020
Hoelaat: 10.00 uur – 17.00 uur

Kosten: 35 €, dit is incl. koffie/thee in de pauzes. MJK-houders krijgen 5€ korting op vertoon van de pas.

Aanmelden kan door een email te schrijven naar ons, of via de website.
Voor meer informatie kunt u terecht op onze website:
www.pooltotpool.nl


Nieuwsbrief 1-3-2020

Over 2 weken is het alweer voorbij, en kijken we hopelijk terug op een geslaagde Pool tot Pool.
Een Pool tot Pool die net even anders liep dan gepland.

Gisteren bereikte ons namelijk, vanaf de Polarstern, het bericht dat Christian Katlein niet in de gelegenheid is om te komen spreken over de MOSAiC-expeditie.

Hij schreef: ,,The original 'plan' was that I will be back home by now or very latest 6th of March. However AWI logistics was not capable to correctly evaluate the operation potential of the supply icebreaker, so that after a long fight against the ice they now arrived 16 days late. The supply icebreaker (Dranitsyn) has not enough fuel to make it back under own force, so we will be refuelled in the ice (somewhere somewhen) by an additionally chartered icebreaker (Makarov) leaving Murmansk tomorrow. Cold temperatures around and below - 40 (windchill - 60) delay handover operations here additionally (cranes do not work reliable under - 30). Thus we might only leave here by Friday with at least 2 weeks but rather 3-4 weeks of sailing ahead. Right now 1 April is an optimistic return estimate. I need to stress that this is NOT due to unexpected ice conditions/icethickness/atmospheric circulation as currently claimed by the press.”

Gelukkig hebben we een vervanger gevonden.
Onze redder in nood is Ruud Poortier. Hij is letterkundige en promoveerde in 2014 op de herinnering die de dichter Hendrik Tollens (1780-1856) ons heeft nagelaten.

200 jaar geleden werd het dichtstuk “De Overwintering der Hollanders op Nova Zembla” van Hendrik Tollens met goud bekroond. Meer dan een eeuw gold het als ons ‘nationale epos’ en bepaalde het de visie van het publiek op de fameuze overwintering van Van Heemskerck en Barentsz in de winter van 1596-1597. Maar welke visie? Niet die van het originele scheepsjournaal van Gerrit de Veer, maar vooral de visie van Tollens zelf. Toch had de dichter een actuele aanleiding voor zijn gedicht en nam hij blijkbaar voor lief dat zijn lezers en toehoorders meer fictie dan feit te verstouwen kregen. Feiten en ficties staan centraal in de presentatie van dr. Ruud Poortier, die vorig jaar de jongste - en 44e - uitgave van Tollens’ heldendicht verzorgde. Hij laat u meereizen op de tocht tussen een behaaglijk Rotterdams schrijfbureau en de koude werkelijkheid van Nova Zembla. Een negentiende-eeuwse verbeelding van een zestiende-eeuwse poolreis op een Pool-tot-Pooldag in 2020…

Tot slot willen wij u mededelen dat we verheugd zijn dat Hans Beelen net als vorig jaar weer onze dagvoorzitter wil zijn.


Nieuwsbrief 26 februari 2020

Beste Poolvorsers,

Nog ruim 2 weken, dan is het zover….
De veertiende editie van Pool tot Pool.

In deze nieuwsbrief willen we de laatste spreker bekend maken.
Het is Christian de Kleijn.

Hij is afgestudeerd als bodemkundige (geomorfoloog, bodem-ecologierelaties) en (thermo)hydro(geo)loog en was in 2012-2013 werkzaam bij Landgræðsla ríkisins (https://www.land.is/english/) en Skógræktin (https://www.skogur.is/), respectievelijk de rijksinstituten bodem conservatie en bos & natuur beheer van IJsland.
Daar deed hij onderzoek naar koolstofopslag in de bodem, erosiepreventie, bosontwikkeling en lupinebestrijding.

Wie in IJsland is geweest, heeft ze vast bewonderd… de Lupines die de wegbermen zo mooi sieren.
Wist u dat dit een exoot is, die moedwillig naar IJsland is gehaald?
En wie kent niet het verhaal dat IJsland ooit bebost was?
Christian zal u er van alles over vertellen!
Kom op tijd, want hij zal de eerste spreker zijn.

Maar er zal nog iemand aanwezig zijn die iets met IJsland te maken heeft.
Ook dit jaar zal Gerrit Jan Zwier aanwezig zijn, hij zal dit jaar zijn twee nieuwe boeken onder de aandacht brengen.

‘De Elfenburcht’, een reisroman over IJsland – Op het eerste gezicht is er weinig aan de hand: een reisleider trekt met een Fries leesclubje langs een aantal plaatsen die een belangrijke rol spelen in de thrillers van een IJslandse auteur. De spanningen in de groep lopen echter steeds hoger op. Dat houdt enerzijds verband met het fanatisme van de deelnemers, die dromen van een eigen schrijversloopbaan, en anderzijds met hun gids die de controle over de groep verliest.

En ‘Te hooi en te gras’, over het Engelse platteland en het Engelse kinderboek. – Al wandelend door streken als het Lake District en Cornwall staat hij uitgebreid stil bij het fascinerende werk van auteurs als Tolkien, Beatrix Potter en Daphne du Maurier.

Er was de afgelopen tijd veel te doen en te zien op Polair gebied.

Wie snel is kan nog tot 1 maart naar de fototentoonstelling Spitsbergen 79, met foto’s gemaakt door voormalig PooltotPool-voorzitter Ben Bekooy. Koning Carl Gustav en koningin Silvia van Zweden gingen u voor, zij waren in 1980 op bezoek bij de opgraving van Smeerenburg.
Een mooie recensie leest u in Erfgoednieuws februari 2020
https://erfgoedpartners.nl/wp-content/uploads/2017/08/Erfgoed-nieuws-01-2020.pdf

Heeft u na Pool tot Pool nog niet genoeg, of heeft u vorig jaar de lezing van Corine Brussaard gemist? Dan kunt u 25 maart terecht in het befaamde Paradiso te Amsterdam.

Maar eerst is het tijd voor Poolt tot Pool!
Heeft u zich al aangemeld?

Hier is een beknopt overzicht van het Programma:
Christian de Kleijn – Natuurbeheer in IJsland
Sander Veraverbeke – Boreale bosbranden
-
Christian Katlein – MOSAiC expeditie
Jack Kauw – Het Spitsbergen Verdrag en de Nederlandse diplomatieke inzet tijdens de besprekingen van de Spitsbergen Kwestie in 1919
Otto Plantema – Albatrossen

Waar: Museum Volkenkunde te Leiden
Wanneer: 14 maart 2020
Hoelaat: 10.00 uur – 17.00 uur
Kosten: 35 €, dit is incl. koffie/thee in de pauzes. MJK-houders krijgen 5€ korting op vertoon van de pas.

Aanmelden kan door een email te schrijven naar ons, of via de website.

Na afloop willen we weer natafelen in een restaurant in de buurt. (op eigen kosten)
Als u mee wilt, dan graag even aanmelden per email, zodat we weten voor hoeveel mensen we moeten reserveren.


PtP-nieuwsbrief 12-1-2020

Beste Poolvorsers,

Allereerst de beste wensen en een goed 2020 toegewenst!

Het heeft even geduurd, maar hier is de tweede nieuwsbrief, waarin we weer twee sprekers bekend maken.

De ene spreker is Otto Plantema, hij is een fotograferende vogelaar en heeft afgelopen jaar een boek gepubliceerd over albatrossen wereldwijd.

Al tijdens zijn studie in Amsterdam in de jaren zeventig trok Otto Plantema er op uit met zijn tent naar bestemmingen als Groenland, Spitsbergen en de Falklands. De laatste twintig jaar bezoekt hij jaarlijks Antarctica en de Sub-Antarctische eilanden voor zijn favoriete vogel families: de albatros en pinguïn.
Hij publiceert zijn reisverhalen met zijn foto’s in internationale foto- en vogeltijdschriften. Zijn foto’s zijn beschikbaar op websites van “Buitenbeeld” en het Amerikaanse “Minden pictures” en zijn eigen website www.pbase.com/otto1.

Op Pool tot Pool zal hij een overzicht geven van de albatrossoorten in de zuidelijke oceanen. Ook heeft hij het over de bedreigingen en welke beschermingsmaatregelen zijn.

De andere spreker is Pool tot Pool-organisator Jack Kauw.
Voor wie hem niet kent, Jack Kauw is afgestudeerd chemicus en docent scheikunde aan een middelbare school in Zaandam. Hij is een frequent bezoeker van Spitsbergen en heeft al 13 keer een groep van 16 van zijn leerlingen, middels een 6-daagse trektocht met rugzakken, kennis laten maken met het poolgebied. Zijn leerlingen doen aldaar of thuis voor hun profielwerkstuk onderzoek naar iets wat met Spitsbergen of het poolgebied van doen heeft. Een van zijn leerlingen heeft dit schooljaar zijn werkstuk gemaakt over het Spitsbergen Verdrag, dat op 9 februari honderd jaar bestaat. Voor deze presentatie heeft Jack dat werkstuk gebruikt en is naar extra informatie opzoek gegaan om het verhaal in een breder perspectief te plaatsen en de hierboven genoemde vragen te kunnen beantwoorden.

De honderdste verjaardag van het Spitsbergen Verdrag willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Deze presentatie gaat over hoe die onderhandelingen verliepen, welke belangen de verschillende landen op Spitsbergen hadden, welke aanspraken ze erop maakten en welke politieke spelletjes er werden gespeeld. Ook wordt besproken of Nederland, achteraf gezien, kansen heeft laten liggen om de soevereiniteit over Spitsbergen te verkrijgen. Of hebben de Nederlandse diplomaten, gezien de omstandigheden, eruit gesleept wat eruit te slepen was?

Niet alleen op Pool tot Pool wordt aandacht besteed aan dit jubileum.

Pool tot Pool-organisator Michelle van Dijk reisde op Spitsbergen samen met Gert Polet van het Wereld Natuurfonds Nederland (en spreker op Pool tot Pool in 2010). Zij besloten dat dit jubileum niet ongemerkt voorbij kon gaan. Gert Polet heeft de organisatie op zich genomen.

Het Wereld Natuurfonds Nederland en het Scheepvaartmuseum Amsterdam hebben het genoegen u uit te nodigen voor een bijzonder middagprogramma in het Scheepvaartmuseum naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van het Spitsbergenverdrag op 9 februari 2020.

Omdat het verdrag enigszins in de vergetelheid is geraakt is dit een goede gelegenheid om stil te staan bij de betekenis ervan.

Het Spitsbergenverdrag werd oorspronkelijk door negen landen, waaronder Nederland, ondertekend. Sindsdien hebben zich nog 37 andere landen bij het verdrag aangesloten. Middels het verdrag werd aan Noorwegen de soevereiniteit over het gebied toebedeeld. In de jaren 20 van de vorige eeuw werd Spitsbergen door Noorwegen hernoemd als Svalbard.

Zondag 9 februari 2020 bent u van harte welkom op de bijeenkomst in het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1 in Amsterdam. 100 jaar na ondertekening blikken we terug op de betekenis en werking van het Spitsbergenverdrag en kijken verder naar de toekomst van het Arctisch gebied.

Aanmelden kan vóór 5 februari bij Gert Polet GPolet@wwf.nl. Het kost Euro 7,50 per persoon voor consumpties, bij aankomst te voldoen, en de toegangsprijs voor het museum te betalen (museumjaarkaart is geldig).

Dus mocht u de exposities Strijd om het IJs en Rijzend Water nog niet gezien hebben, kunt u deze wellicht in ochtend bezoeken.

Op het Rotterdamse fotofestival zal ook aandacht zijn voor de Poolgebieden.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) presenteert een containerlaboratorium dat in de poolgebieden wordt gebruikt. Tijdens Rotterdam Photo Festival 2020 dient dit laboratorium als presentatieruimte voor drie beeldende kunstenaars die werk hebben gemaakt in samenwerking met poolwetenschappers. Suzette Bousema zoemt in op 20.000 jaar oude ijskernen om de geschiedenis van de klimaatverandering te tonen, Udo Prinsen neemt ons mee naar een oud tijdloos landschap onder de middernachtzon en Esther Kokmeijer toont portretten van gigantische ijsbergen, zowel boven als onder water. Dit tijdelijke drieluik transformeert het laboratorium in een kunstinstallatie die je een poëtische, ontroerende symbiose van kunst en wetenschap brengt.

POOL LABORATORIUM
6 - 9 februari 2020
www.rotterdamphotofestival.com

Tot slot nog een paar nieuwtjes.

De SEES-publiekdag, waarvoor we in onze laatste nieuwsbrief reclame maakte, is helemaal vol (de reis nog niet).

Wie het nieuws op Spitsbergen een beetje volgt heeft het al gelezen, op nieuwjaarsmorgen is een ijsbeer, die een aantal maal Longyearbyen bezocht, afgeschoten.
http://icepeople.net/2020/01/01/as-usual-shooting-of-polar-bear-on-new-years-sparks-outrage-at-governors-decision-to-kill-animal-and-the-presence-of-humanstourists-in-svalbard/

En als we het dan toch over Spitsbergen hebben… december was 2,6 graden warmer dan normaal, dit was de 109de maand op rij boven het gemiddelde van 1960-1990.

Dan naar de andere kant van de aardbol.

Een internationaal team van onderzoekers, met o.a. onderzoekers van de Universiteit Utrecht, heeft de oppervlakte onder het ijs van Antarctica in kaart gebracht om de ondergrond beter te begrijpen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/17/bergen-en-kloven-onder-het-ijs-van-antarctica-a3984132

IJsberg A68A, de ijsberg die in juli 2017 los brak van de Larsen C-ijsplaat, heeft officieel het predicaat ‘grootste ijsberg’ gekregen.
https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/81727-largest-iceberg/
Deze ijsberg is nu zelfs een doel voor verschillende expeditie cruise-rederijen.

Tot zover deze nieuwsbrief, meer nieuwtjes vindt u op onze facebookpagina.

Aanmelden voor Poolt ot Pool kan via onze website.

– We hadden een kleine storing met de online betalingen, maar deze is verholpen. –

Of natuurlijk via e-mail.


 

Pool tot Pool nieuwsbrief 19-11-19

Beste Poolvorsers,

De zomer is al weer enige tijd voorbij en de winter staat voor de deur.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar de organisatie van Pool tot Pool is al weer druk bezig met het samenstellen van een gevarieerd sprekersprogramma.

De eerste spreker die we u willen voorstellen is Dr. Sander Veraverbeke, hij is universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en doet onderzoek naar natuurbranden in boreale en arctische gebieden, en bestudeert hoe klimaatverandering en noordelijke branden elkaar beïnvloeden. In zijn onderzoek maakt hij gebruik van satelliet- en veldwaarnemingen.

Delen van Alaska, Siberië en Groenland stonden in de zomer van 2019 in brand. Volgens verschillende mediarapporten was dit het ergste brandseizoen tot op heden geobserveerd in het Hoge Noorden. Intussen is het brandseizoen van 2019 in het Hoge Noorden al even voorbij en kunnen we de balans opmaken. 2019 was inderdaad het hevigste brandseizoen binnen de poolcirkel sinds consistente satellietwaarnemingen in 1997.

Het nieuws stond de afgelopen tijd bol van de ijsberen, ijsbrekers & ijsbergen.
De Noord- en Zuidpool zijn nog nooit zo hot geweest.

MOSAiC, de expeditie waarbij de Duitse ijsbreker Polarstern zich een jaar in laat vriezen, kreeg ook genoeg media aandacht.
https://www.mosaic-expedition.org

De SEES2020 komt er aan. Net als in 2015 kunnen toeristen meevaren met een groep wetenschappers en van dichtbij meemaken hoe zij onderzoek doen op Edgeøya, Spitsbergen.
http://www.sees.nl/2020/

Wie hier meer van wil weten kan 25 januari terecht op de publieksdag in Groningen.
We hebben de uitnodiging bij deze email bijgevoegd.

Wie de koude wil zien kan op dit moment in vele musea terecht.

Tot 5 januari 2020 is in Museum Volkenkunde nog de tentoonstelling Helende Kracht te zien.

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. De manier waarop we dat bereiken, verschilt. In de grote tentoonstelling Helende Kracht gaat het over genezingstradities uit de hele wereld, o.a. van Groenland en Siberië.
https://www.volkenkunde.nl/nl/helendekracht

Museum Rijswijk is gevestigd in het voormalige woonhuis van Hendrik Tollens. In 1819 ontving deze dichter een goede medaille voor zijn gedicht ‘De overwintering der Hollanders op Nova Zembla’.
Het gedicht is maar liefst veertien maal herdrukt; de meest recente uitgave dateert van dit jaar en markeert de tweehonderdste verjaardag van Nova Zembla. Museum Rijswijk wijdt er tot 12 januari 2020 een tentoonstelling aan.
http://www.museumrijswijk.nl/tentoonstelling/de-overwintering-der-hollanders-op-nova-zembla-en-het-gedicht-van-hendrik-tollens-146

In 1880 maakte de Haagse kunstenaar Louis Apol (1850-1936) de reis van zijn leven. Hij maakte deel uit van een wetenschappelijk expeditie naar Nova Zembla en verbleef vier maanden aan boord van de poolschoener Willem Barents. Als specialist van winterlandschappen bood deze reis hem, tijdens een barre tocht, de ultieme kans om de meest bijzondere ijsformaties en desolate, besneeuwde landschappen van dichtbij te bestuderen en in beeld te brengen.

In Panorama Mesdag is tot 1 maart 2020 een tentoonstelling van een selectie uit de 200 potloodtekeningen, schetsen en aquarellen die Apol tijdens zijn reis maakte.
https://www.panorama-mesdag.nl/ontdek/tentoonstellingen/louis-apol-op-nova-zembla/

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is tot 10 mei 2020 de tentoonstelling:
Strijd om het ijs en rijzend water te zien.
Strijd om het IJs toont het proces van Nederlandse groei in het Noordpoolgebied; een proces waarbinnen exploratie, exploitatie, wetenschap en nationalisme een rol speelden en waarbinnen de grenzen van het mogelijke steeds verder opschuiven.
https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/strijd-om-het-ijs-rijzend-water

In 1979 vertrok onder leiding van Louwrens Hacquebord de eerste extern gefinancierde expeditie van de RUG naar Amsterdameiland bij Spitsbergen. Vanuit het Arctisch Centrum Groningen deden zij onderzoek naar het verblijf van zeventiende-eeuwse walvisvaarders en de invloed van de Nederlandse walvisindustrie op de arctische omgeving. Veertig jaar later kijken we aan de hand van nooit eerder gepubliceerde foto’s door expeditielid en wetenschappelijk fotograaf Ben Bekooy terug op dit bijzondere project.

De tentoonstelling Spitsbergen 79 is vanaf zondag 8 december te bezichtigen in het Universiteitsmuseum te Groningen.
https://www.rug.nl/university-museum/exhibitions/2019/spitsbergen-79

De koude horen? Dat kan ook!

De Duitse componist Niklas Paschburg is afgelopen jaar op Spitsbergen geweest en heeft zijn beleving op muziek gezet. Het nieuwe album is in de maak, maar de muziek is 28 november al te horen in het concertgebouw in Amsterdam.
https://www.concertgebouw.nl/concerten/niklas-paschburg/28-11-2019/page=4

Wie kent niet de documentaire Nanook of the North?
Op zondag 22 december, wordt de film vertoond in den Haag en speelt de Franse componiste Christine Ott de soundtrack onder deze film.
https://www.paard.nl/event/christine-ott-nanook-of-the-north/

Dat de koude ook lezend te ervaren is, wisten we natuurlijk al, maar er zijn weer nieuwe boeken verschenen, dus wie nog een Sinterklaascadeau zoekt….

Een zee van traan • Vier eeuwen Nederlandse walvisvaart, 1612-1964, door Jaap R. Bruijn en Louwrens Hacquebord
Naast het gebruikelijke werk in archieven en bibliotheken werd nu voor het eerst ruimschoots aandacht besteed aan het culturele erfgoed, de materiële cultuur en de ecologische aspecten van de walvisvaart. Aldus is een ander, meer holistisch beeld ontstaan van deze voorbije bedrijfstak en zijn belang voor de nationale economie in het algemeen en het maatschappelijk leven in specifieke regio’s van ons land in het bijzonder.
https://www.walburgpers.nl/winkel/geschiedenis/zee/

Retour Spitsbergen, door Pepper Kay

Al ruim dertig jaar vertaalt Pepper Kay technische documentatie. Kay heeft onlangs haar thrillerdebuut gelanceerd onder de veelzeggende titel Retour Spitsbergen.

Jeremy Versteeg is gescheiden en vader van een tweeling, de 12-jarige Angelique en Lucas. Met zijn nieuwe vriendin Annet heeft hij een knipperlichtrelatie. Na een redelijk goed afgelopen auto-ongeluk in Amersfoort komt Jeremy een oude klasgenoot van hem tegen, Vincent. Ze spreken enkele keren af om bij te praten en tijdens een ervan vertelt Vincent op zeilvakantie naar Spitsbergen te gaan. Al snel laat Jeremy zich overhalen en besluit na weer een ruzie met Annet met zijn vroegere schoolvriend naar Spitsbergen op avontuur te gaan. Op de valreep draait Annet weer bij en gedrieën vertrekken ze naar Spitsbergen….
https://futurouitgevers.nl/portfolio/retourspitsbergen/

Koude Angst, door Mads Peder Nordbo

Mads Peder Nordbo (1970) is Deens en woont al een aantal jaar in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Hij studeerde literatuur en filosofie en is hij goed op de hoogte van de politieke en maatschappelijke situatie.

Tupaarnaq is teruggekeerd naar Nuuk om haar enige vriend, Matthew Cave, te helpen zijn halfzus Arnaq te vinden, die tijdens een weekendtrip naar het verlaten stadje Færingehavn is verdwenen. Wanneer Arnaqs moeder een telefoontje krijgt van een doodsbange Arnaq is het voor iedereen duidelijk dat er een vreselijke misdrijf dreigt plaats te vinden. Matthews vader, Tom, was in zijn jonge jaren op de militaire basis Thule betrokken bij een geheim experiment met dodelijke afloop en werd verdacht van een dubbele moord. De verdwijning van Arnaq blijkt samen te hangen met de oude Thule-zaak. Aan Matthew en Tupaarnaq de taak om Arnaq te redden, zonder nieuwe slachtoffers te maken
https://www.amboanthos.nl/boek/koude-angst/

Tot slot willen we nog onder de aandacht brengen dat donderdag a.s. het jaarlijks symposium van het Nederlands Polar Programma plaats vindt.

https://www.nwo.nl/onderzoek-en-resultaten/programmas/nederlands+polair+programma


PtP Nieuwsbrief 24-2-2019

Nog een kleine twee weken, dan is het zover; Pool tot Pool in Museum Volkenkunde.

Het programma is compleet:

10:00 – 10:30 Inloop met koffie of thee.

10:30 – 10:45 Welkomstwoord door dagvoorzitter drs. Hans Beelen

10:45 – 11:30 Marijn van der Meij MSc Arctische bodems op mariene terrassen.

11:30 – 12:00 Kleine pauze

12:00 – 12:45 Dr. mr. ing. Erik Molenaar – Arctisch & Antarctisch recht.

12:45 – 13:45 Lunch pauze*

13:45 – 14:30 Prof. dr. Corina Brussaard – Poolvirussen: Nano-deeltjes met mega-invloed?

14:30 – 14:50 Kleine pauze

14:50 – 15:35 Gerald de Weerdt – De reconstructie van het expeditieschip van Barentsz´ laatste Poolreis in 1596.

15:35 – 16:00 Kleine pauze

16:00 – 16:45 Herman SipsDe IJswalvis (Balaena mysticetus) mysteries.

16:45 – 17:00 Vertrek vanuit Museum

17:00 – 22:00 Voor de gasten die er prijs op stellen is er een afsluiting in restaurant Holle Bolle Gijs met borrel – diner*

* voor eigen rekening

U leest het, we hebben besloten het natafelen te verplaatsen naar Restaurant Holle Bolle Gijs. Dit is het restaurant waar we ook in 2014 & 2015 nagetafeld hebben.
Zij bieden ons het volgende menu:

Voorgerechten:
- Rundercarpaccio
- Zalmrolletje
- Salade met tomaten en mozzarella

Hoofdgerecht:
- Kogelbiefstuk of beenhammetje
- Zalmfilet
- Ravioli Caprese

Nagerecht:
Ieders eigen keuze van de dessertkaart

Kosten zijn € 19,50 excl. Drank

Wie mee wil natafelen, graag vooraf per email aanmelden, zodat we kunnen reserveren.
Wie alleen wil borrelen, kan dat zonder aanmelding doen.

Holle Bolle Gijs (Korte Mare 34) ligt 10 minuten lopen van het Museum, Ben Bekooij zal de weg wijzen.

Natuurlijk zullen onze sponsors Beluga, Canuit en Norge reiser weer aanwezig zijn,
En ook Gerrit-Jan Zwier zal er weer zijn om zijn nieuwe boek 'Vijftig tinten groen' te promoten.
André Speet komt ook deze editie, hoewel hij in zijn boot Mae West overwintert op Groenland.

Verder willen we u erop wijzen dat er een nieuwe parkeergarage geopend is op loopafstand van Museum Volkenkunde.
https://www.p1.nl/parkeren/leiden/parkeergarage-lammermarkt

Overig nieuws….

Afgelopen week is er een Noorse film over het leven van Amundsen in première gegaan.
De film is gebaseerd op de biografie van Amundsen, geschreven door Tor Bomann-Larsen. De trailer is hier te zien:
https://www.youtube.com/watch?v=SRlhTAsBX1Y&fbcl=

Opmerkelijk was dat het gerechtshof in Noorwegen heeft besloten, dat vissers uit de EU, ondanks het Spitsbergen Verdrag, niet op sneeuwkrab bij Spitsbergen mogen jagen.
https://www.reuters.com/article/us-norway-eu-snowcrab/norway-supreme-court-hears-snow-crab-case-with-implication-for-oil-idUSKCN1P9003

https://thebarentsobserver.com/en/arctic/2019/02/norway-has-full-supremacy-over-svalbard-snow-crabs-supreme-court-rules

https://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/22/sneeuwkrab-11998785-a572156

In Antarctica wordt ondertussen onderzoek gedaan bij de Larsen C-ice shelf:
https://www.sciencenews.org/article/antarctic-expedition-search-life-larsen-c-ice-shelf-iceberg

https://innovationorigins.com/nl/antarctica-onderzoeksteam-op-weg-naar-mega-ijsberg/

http://52.35.170.231/2019/02/01/larsen-ijsplateau-missie-om-onbedekt-antarctisch-ecosysteem-te-verkennen/


PtP Nieuwsbrief 9-2-2019

Over een maand is het zo ver, dan is de 13e editie van Pool tot Pool in volle gang.
In deze nieuwsbrief willen we de vijfde spreker aan u voorstellen.

Het is Gerald de Weerdt. Hij is bezig met de reconstructie van het expeditieschip van Barentsz´ laatste Poolreis in 1596.

Aanleiding voor het onderzoek naar de juiste vorm en bouwmethode van met name dit expeditieschip, was de speciale tentoonstellingter gelegenheid van de 400 jaar herdenking van Barentsz laatste reis in Museum ´t Behouden Huys op Terschelling.

Als conservator van dat museum viel het De Weerdt op, dat er in de loop der tijden wel veel onderzoek naar de reis en het overwinteringverblijf - ´t Behouden Huys – waren verricht, maar van de vaartuigen, die men in die tijd gebruikte om deze zware expedities uit te kunnen voeren, was in feite niets bekend. Op basis van zijn jarenlange onderzoek van de vroege scheepsbouw is toen een ontwerp van het schip gereconstrueerd en als model in de tentoonstelling gepresenteerd. Als ultieme test om de vorm en bouwmethode te toetsen, is in 2010 een organisatie opgezet om het schip op ware grootte en met de originele bouwmethode te herbouwen. Na jaren van zorgvuldige bouw kon het schip eind vorig jaar te water worden gelaten.

In zijn presentatie zal hij het proces van onderzoek en realisatie laten zien en uitleggen waarom de Nederlandse bouwmethode van die tijd overtuigend sneller en dus goedkoper kon zijn ten opzichte van de buitenlandse concurrentie.

Eerder stelden wij de andere vier sprekers al voor:

Marijn van der Meij MSc – Arctische bodems op een serie mariene terrassen
Dr. mr. ing. Erik Molenaar – Arctisch en Antarctisch recht
Prof. dr. Corina Brussaard – Poolvirussen: Nano-deeltjes met mega-invloed?
Herman Sips – De IJswalvis Balaena Mysticetus

De dag zal geleid worden door dagvoorzitter drs. Hans Beelen.

Het programma is compleet en na te lezen op onze website:
http://www.pooltotpool.nl/2019.html

Na afloop zal er weer gelegenheid zijn om na te tafelen in een restaurant in de buurt.
We zijn nog even aan het rondkijken welk restaurant dit zal zijn.
Dit diner is voor eigen rekening en aanmelden is gewenst, zodat wij voor het aantal personen kunnen reserveren.

Wie niet naar Pool tot Pool kan komen, maar wel de lezing over de IJswalvis wil horen, kan 25 februari on 19.30 uur terecht bij IMAKA in Groningen

Het weekend ervoor kunt u voor de zeezoogdierdagen terecht op Texel.
https://werkgroepzeezoogdieren.nl

Op Pool tot Pool zijn de wetenschappers zelf aan het woord, en kunnen vragen direct aan hen gesteld worden. Hiermee wordt voorkomen dat teksten uit hun verband gerukt worden, door mogelijk gekleurde media.
Een goed voorbeeld is te lezen in onderstaand artikel.

Klimaatverandering en ijsberenblogs revisited: het belang van wetenschappers aan het woord:
https://nioo.knaw.nl/nl/news/klimaatverandering-en-ijsberenblogs-revisited-belang-van-wetenschappers-aan-het-woord

Natuurlijk is er ook nog ander (Ant)arctisch nieuws:

Als je goed zoekt kun je in ijsberenbloed honderden fluor- en chloorverbindingen terugvinden, waaronder een hele reeks tot nu toe onbekende PCB-metabolieten. En over de jaren wordt het alleen maar erger, claimen Jonathan Martin en collega’s van de University of Alberta (Canada).
https://www.c2w.nl/nieuws/gechloreerde-beren/item20387

Dan is het nu tijd voor een positief bericht…

Onder de Aleoeten komt weinig zelfmoord voor.
https://www.highnorthnews.com/en/alaskan-aleutians-less-suicidal

Aan de andere kant van de globe is op dit moment een expeditie opzoek naar de Endurance, het schip van Shackleton:
https://weddellseaexpedition.org

Dit was het nieuws tot zo ver….
Op de hoogte blijven van Poolnieuws kan ook door onze facebookpagina te volgen:
https://www.facebook.com/PooltotPool/

Meld u nu aan!
Dit kan via een email of op de website.


PtP-nieuwsbrief 27-12-2018

De kerstdagen zijn achter de rug, het nieuwe jaar staat voor de deur.
Een nieuw jaar, met nieuwe goede voornemens en een nieuwe Pool tot Pool-dag.
Wij hopen natuurlijk dat u voornemens bent om 9 maart naar Pool tot Pool te komen.

Wij hebben ons best gedaan om weer een mooi programma samen te stellen.
Vier van de vijf sprekers zijn bekend.

In de vorige nieuwsbrief noemden we:

Dr. mr. ing. Erik Molenaar, Universitair docent Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Departement Rechtsgeleerdheid Internationaal en Europees Recht aan de Universiteit Utrecht.

En Herman Sips van de Ice Whale foundation.

We zijn blij dat ook Prof. dr. Corina Brussaard, bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Universiteit van Amsterdam wil komen. Zij doet onderzoek bij de Stichting Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en is op zoek naar virussen in (Ant)arctische wateren. Zij zou eigenlijk al dit jaar acte de présence geven, maar moest verstek laten gaan omdat ze zelf geveld was door een virus.

De andere spreker die we in deze nieuwsbrief bekend willen maken is Marijn van der Meij. Als bodemgeograaf is Marijn geïnteresseerd in de factoren die ervoor zorgen dat we verschillende bodems tegen komen op verschillende plekken in het landschap. Door veldwerk, lab-analyses en computermodellen te combineren, probeert hij de bodemvorming te reconstrueren. Hij kijkt wat in duizenden jaren de belangrijkste factoren zijn geweest voor de huidige ruimtelijke variatie in bodemeigenschappen.

Voor zijn masterscriptie is hij in 2014 naar Spitsbergen gereisd, om te onderzoeken hoe Arctische bodems op een serie mariene terrassen zich hebben ontwikkeld sinds de laatste ijstijd.

Bent u net zo enthousiast als wij?

Aanmelden kan door een email te schrijven of via de website: www.pooltotpool.nl

Wanneer: 9 maart 2019 - aanvang: 10.00 uur, einde: 17.00 uur
Waar: Museum Volkenkunde te Leiden.

De kosten van deze dag zijn 35 Euro.
Museumkaart-houders krijgen 5 euro korting, dus betalen 30 Euro. (Kaart moet gescand worden bij aankomst in het museum.)

De entreeprijs is inclusief koffie/thee tussen de lezingen en toegang tot het museum.

Wanneer u kennissen hebt die mogelijk ook geïnteresseerd zijn, schroom dan niet om deze nieuwsbrief door te sturen.

Ontvangt u de nieuwsbrief nog niet?
Stuur dan een mailtje, dan bent u er zeker van op de hoogte gehouden te worden.

Wij wensen u een goede jaarwisseling en hopen u te mogen verwelkomen in 2019.


PtP-nieuwsbrief 24-11-2018

Het is alweer eind november, dus hoog tijd voor een nieuwsbrief.

Hartelijk dank aan iedereen die ons Pool-nieuwtjes heeft toegestuurd. We zullen er een aantal in deze nieuwsbrief zetten, maar het waren er zoveel, dat we ze niet allemaal kunnen noemen.

Klimaatverandering is een hot item, maar een moeilijk verstaanbaar begrip.
Antti Lipponen, onderzoeker aan het Finse Meteorologisch Instituut, zette de zogenoemde GISS Surface Temperature Analysis (kortweg GISTEMP) om in een animatie.
https://www.scientias.nl/nieuwe-animatie-brengt-klimaatverandering-op-huiveringwekkende-wijze-in-beeld/

Dat het heet was afgelopen zomer, is niemand ontgaan. Dat roept natuurlijk de vraag op, heeft deze hitte iets te maken met de klimaatverandering? Onderzoekers, onderzoeken vlijtig, en journalisten maken het wereldkundig.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/klimaatexperts-zien-verband-tussen-hete-zomer-en-snelle-opwarming-noordpool~b5806574/

https://wattsupwiththat.com/2018/10/10/study-dust-guided-by-meandering-jet-stream-has-big-impact-on-arctic-melt/?cn-reloaded=1

En wie een uitleg wil over de straalstroom kan zich inlezen op:
https://www.onweer-online.nl/forum/topic/45795/polar-vortex-beschouwingen-en-achtergronden/

Klimaatverandering is alleen vast te stellen als je de gegevens uit het verleden kent.
Er is nu een project gestart dat de gegevens wil halen uit de oude scheepsjournalen, van schepen die langs of naar Antarctica voeren. Voor dit onderzoek kunnen ze wel wat hulp gebruiken, dus is er een citizen-science project opgezet. Dus is er weer eens niets op TV? Dan kunt meehelpen door de weersgegevens te digitaliseren.

U vindt het Southern Weather Discovery-project op:
https://www.zooniverse.org/projects/drewdeepsouth/southern-weather-discovery

Het is niet de eerste keer dat vrijwilligers hebben meegeholpen op ouder journalen te digitaliseren.
De voor u niet onbekende Hans Beelen, heeft dat in het verleden ook gedaan. In 2015 hield hij er op Pool tot Pool een lezing over en nu is er een boek verschenen.
Het boek heet: Walvissen groot en vet
https://www.singeluitgeverijen.nl/athenaeum/boek/walvissen-groot-en-vet/

En dan komt hier gelijk het eerste PtP-nieuws….
De komende editie zal drs. Hans Beelen de dagvoorzitter zijn!

En als u meer dan één sinterklaascadeautje zoekt, willen wij u erop wijzen dat het wereldberoemde boek van Christiane Ritter binnenkort eindelijk ook in het Nederlands zal verschijnen.
https://www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/een-vrouw-in-de-poolnacht/

Wist u trouwens dat de kleindochter van Christiane Ritter afgelopen zomer de originele aquarellen van haar grootmoeder aan het Svalbard Museum heeft geschonken?
https://svalbardposten.no/nyheter/magasin/kulturskatt-tilbake-til-svalbard/19.10235

Christiane Ritter overwinterde samen met haar man en Karl Johan Nikolaisen op Spitsbergen om daar op vossen en ijsberen te jagen. Het aantal ijsberen viel hen erg tegen.

In Nunavut hebben ze op het moment een andere mening:
https://www.highnorthnews.com/en/too-many-polar-bears

Maar het is natuurlijk maar net vanuit welk oogpunt je kijkt. Sommige onderzoekers maken zich meer zorgen over de opkomst van andere beren.
Er zijn nu drie soorten beren naast elkaar gezien.
https://globalnews.ca/news/4684745/grizzles-black-polar-bears-university-saskatchewan-manitoba/

Dit komt waarschijnlijk door de klimaat verandering, en zo is het cirkeltje rond.

We maken een sprong naar Pool tot Pool.
Behalve de dagvoorzitter, willen we alvast twee sprekers bekend maken.

De eerste is Dr. mr. ing. Erik Molenaar, Universitair docent Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Departement Rechtsgeleerdheid Internationaal en Europees Recht aan de Universteit Utrecht.

Zijn expertises zijn: Internationaal recht m.b.t. zeescheepvaart, internationaal recht met betrekking tot de poolgebieden, internationaal recht van de zee & internationaal visserijrecht. Vanwege de huidige ontwikkelingen in het (Ant)arctisch gebied, kijken wij uit naar zijn lezing.

De tweede is Herman Sips van de Ice Whale foundation.

De IJswalvis of Groenlandse Walvis Balaena mysticetus is na de Blauwe Vinvis de grootste diersoort op aarde. Deze kolossale dieren kunnen een gewicht van honderdduizend kilo bereiken en een leeftijd van meer dan tweehonderd jaar, het oudst wordende zoogdier.

Met haar massieve lichaamsbouw, haar enorme gebogen bek, de witte kin en de tot zeven meter brede staartvin is de IJswalvis een zeer karakteristieke diersoort die zich duidelijk onderscheidt van andere walvisachtigen.

Hoeveel IJswalvissen zijn er eigenlijk en in welk gebied komen ze voor? Op welke wijze zijn ze afhankelijk van het drijfijs? Welke factoren bepalen hun leefwijze en verspreiding en wat is de invloed van de IJswalvissen zelf op hun omgeving? Hoe kwetsbaar is de soort voor de opwarming van de Noordpool, voor verontreiniging en vooral ook voor geluidsverstoring door toenemende scheepvaart?
Meer informatie vindt u op: https://icewhale.nl/

Een ander aardig artikel aangaande deze soort vindt u hier:
https://www.bbcearth.com/blog/?article=how-do-you-convince-whales-to-have-sex

We hopen u allen te mogen verwelkomen op 9 maart 2019!
Wederom in Museum Volkenkunde te Leiden


PtP-nieuwsbrief 7 februari 2018

Nu alweer een nieuwsbrief?
Jawel, want er is nieuws!

Het nieuws is, dat het nu ook mogelijk is om de kosten van Pool tot Pool met iDEAL of Visa te betalen.
We hebben hiervoor ruimte gekregen op de website van Peter en Annemarie van Soest.
Als u op onze website http://pooltotpool.nl klikt op het woord aanmelden, komt u vanzelf op de juiste pagina terecht.
Het is ook nog steeds mogelijk om het op de vertrouwde manier te doen, dwz een bankoverschrijving.

Peter en Annemarie van Soest zullen de komende Pool tot Pool wederom voor de pauzefoto’s zorgen. Zij deden dat al eerder, maar hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten.
Wilt u alvast een voorproefje?
Dan kunt u hier terecht:
http://www.photovansoest.com

Heeft u afgelopen Pool tot Pool ook zo genoten van het verhaal van Floris van den Berg, de arts die voor ESA overwinterde op Antarctica?
Nu heeft hij een project in Papoea Nieuw Guinea.

Meer weten?

Kijk dan donderdag 8 februari naar Floortje naar het einde van de Wereld.
https://programma.bnnvara.nl/floortje

Of op de website http://www.kikori.nl


PtP-nieuwsbrief 26 januari 2018

Beste Poolreizigers en liefhebbers,

Deze nieuwsbrief heeft even op zich laten wachten en er is onder tussen heel wat gebeurd, dat het vermelden waard is.

Om te beginnen zijn er plannen om SEES, de wetenschappelijke reis die plaats vond in 2015, een vervolg te geven. Dit moet gaan gebeuren in 2020. Wie hierover meer wil weten, of interesse heeft om deel te nemen, kan terecht op de website http://www.sees.nl/

De organisatie van Pool tot Pool hoopt natuurlijk dat er weer veel interessante onderzoeken gedaan zullen worden, en deze onderzoekers ook weer verslag willen doen op Pool tot Pool.

Eén van de onderzoekers die mee was met de SEES-expeditie in 2015, is Prof. dr. Corina Brussaard. Haar expertise is Biologische Oceanografie. Bij het NIOZ is zij werkzaam als senior onderzoeker microbiologie van de zee; algen, virussen, bacteriën en bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) als professor Virale Ecologie. Op Pool tot Pool zal zij komen vertellen over virussen in de Arctische en Antarctische wateren.

De laatste spreker die we u bekend maken, is dr. Janke Klok. Janke Klok is professor aan het Nordeuropa-Institut in Berlijn en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Maar misschien kent u haar naam van de Wat&Hoe-taalgids Noors of als vertaler van Noorse boeken.
Op Pool tot Pool zal ze een lezing houden over westerse vrouwen in het Poolgebied.

Een vrouw die onlangs naar het Poolgebied reisde, is Mariëlle Videler.
Zij is kunstenares. Geblinddoekt, met een speciale bril, reisde zij in 2017 naar Uummannaq in Groenland. Als artistiek onderzoek, Blinded Hunt, zonder ook maar iets te zien van het landschap verkende zij de Inuit cultuur.
Een verslag is te vinden op haar website:
http://www.mariellevideler.nl/situaties/Blinded_Hunt.htm

Een andere kunstenares, Daniëlle Celie, wees ons op het Hidde Dirks Kat jaar 2018. Dit wordt vanavond feestelijk geopend. De expositie van Daniëlle Celie loopt tot eind maart in het walvisvaardershuisje in museum Sorgdrager op Ameland .
https://www.amelanderhistorie.nl/news/feestelijke-opening-hidde-dirks-kat-jaar-2018/

Dan even naar het NU.

De gemiddelde temperatuur in Longyearbyen lag in 2017 4,5°C boven het gemiddelde.
Bernice Notenboom vraagt daarom aandacht door succesvolle ondernemers mee te nemen naar het Arctisch gebied.
De EO was erbij en doet komende maand in drie afleveringen verslag:
https://portal.eo.nl/over-de-eo/pers/artikel/2018/01/eo-serie-icescream-geeft-alarmerend-beeld-van-klimaatverandering/

Door een vaste bezoeker van Pool tot Pool werden we getipt om het volgende artikel mee te nemen in onze nieuwsbrief. Het gaat over Noordkapers in Canada.
http://ourblueplanet.bbcearth.com/blog/?article=the-summer-the-whales-died

En om de nieuwsbrief toch wat vrolijker te eindigen, brengen we nog maar eens het project ‘Happy Whale’ onder de aandacht. Heeft u foto’s van walvisstaarten, en dan vooral uit het Antarctisch gebied?
Upload ze dan in de database van ‘Happy Whale’ ze hebben ons verzekerd, dat de data niet alleen voor eigen gebruik is, maar ook gedeeld wordt met walvisonderzoekers van andere instituten.
Maar het leukste is, dat u bericht kunt krijgen, als ‘uw’ walvis ergens anders weer opduikt.
https://happywhale.com/

Tot slot….

Nu het volledige programma bekend is, wilt u zich natuurlijk aanmelden.
Wacht niet te lang, er zijn maar 125 plaatsen beschikbaar.

Kosten van deze dag zijn 35 Euro.(Museumjaarkaart-houders betalen 30 Euro)
Dit is inclusief koffie/thee tussen de lezingen en toegang tot het museum.

Aanmelden kan door een email te sturen.

Betaling bij voorkeur door het overmaken van 35 Euro (MJK:30 Euro) naar:
Rabobank rekeningnummer NL62 RABO 0102 5176 57
t.n.v. Stichting Pool tot Pool te De Lier
o.v.v. de naam/namen van de aangemelde persoon.

Al met al is het een lange nieuwsbrief geworden, maar het weekend staat voor de deur…..


PtP-nieuwsbrief 25 december 2017

Beste Poolliefhebbers,

Allereerst wensen we iedereen een fijne kerstdagen!

Met deze nieuwsbrief hopen we de kerst van een beetje sneeuwgevoel te voorzien, door twee sprekers bekend te maken.

De eerste is Dr. Sandra Comis, wie Pool tot Pool op facebook volgt, had haar al voorbij zien komen. Of wellicht elders in het nieuws, want ze onlangs gepromoveerd op het onderzoek naar zeventiende- en achttiende-eeuwse kleding van walvisvaarders opgegraven op Spitsbergen.

In de periode 1979-1981 werden tijdens opgravingscampagnes op Spitsbergen vele honderden textielvondsten aangetroffen. De opgravingen stonden onder leiding van prof. dr. L. Hacquebord van het Arctisch Centrum (Rijksuniversiteit Groningen). Tijdens die opgravingen zijn niet alleen restanten van de walvisvaardersnederzetting Smeerenburg uit de eerste helft van de 17e eeuw maar ook 17de- en 18de-eeuwse graven op het eiland Zeeuwse Uitkijk onderzocht. Op beide vindplaatsen zijn niet alleen vele jassen en broeken gevonden maar ook tientallen mutsen en kousen. Uit het textielonderzoek is gebleken dat zij geen speciale kleding droegen maar dat zij gewoon in hun winterkleding naar het hoge noorden gingen om daar gedurende de zomermaanden op walvissen te jagen en deze te verwerken. Dankzij deze opgravingen beschikken we nu over de grootste collectie werkmanskleding van Europa.
https://www.rug.nl/research/arctisch-centrum/news/phd-defence-sandra-comis

De tweede is Thomas Lameris, hij onderzoekt of Arctische trekvogels zich kunnen aanpassen aan de opwarming van het klimaat. Vooral in het noordpoolgebied is er sprake van snelle opwarming, en trekvogels die de winter doorbrengen in meer zuidelijke streken zijn misschien niet in staan om deze opwarming bij te benen. Thomas zal in zijn verhaal voornamelijk ingaan in zijn onderzoek naar brandganzen, en of deze vogels de timing van hun voorjaarsmigratie en broedpogingen in Noord-Rusland kunnen aanpassen. Thomas Lameris is sinds 2013 als PhD-student werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Ecologie en de Universiteit van Amsterdam.
https://dekennisvannu.nl/site/media/De-vlucht-van-de-brandgans/4912

We hopen dat u deze onderwerpen net zo interessant vindt als wij en kijken uit naar uw komst op 10 maart 2018 in Museum Volkenkunde te Leiden.

Rest ons niets meer dan u een goede jaarwisseling te wensen en een gezond en gelukkig nieuw jaar!


PtP-nieuwsbrief 29 oktober 2017

Het wordt hier nu knap herfst en op Spitsbergen laat de zon zich al niet meer zien.
Dan is het tijd voor het Dark Season Blues-festival, een jaarlijkse traditie sinds 2003.
In heel Longyearbyen spelen bands.
https://www.svalbardblues.com/

Maar terwijl donderdagmiddag de eerste klanken klonken, stortte vlakbij Barentsburg de Russische helikopter neer. De helikopter had 8 mensen aan boord, 5 bemanningsleden en 3 wetenschappers verbonden aan de Universiteit van St. Petersburg. Ze hadden jaarlijkse metingen gedaan bij Pyramiden.
Een zoekactie werd op touw gezet, gecoördineerd door de Hoved Rednings Sentrale Nord-Norge. Behalve het schip van de gouverneur, Polarsyssel, zochten ook kleine lokale bootjes mee. Een vliegtuig uit Denemarken hielp zoeken tot er een extra vliegtuig uit Noorwegen kwam.
Tijdens deze korte dagen was het zicht slecht door sneeuwbuien. Er werd een sterke brandstofgeur waargenomen, maar ook een kleine duikboot kon niets vinden.
Vandaag is er een grotere duikboot ingezet en vanmorgen om 6.20 uur had deze iets gevonden.
Om 9.50 uur bleek het de vermiste helikopter te zijn. Hij lag op 2,2 KM ten noordoosten van Heerodden (waar het vliegveld van Barentsburg is) op 209 meter diepte.
Vanmiddag is een team van 40 Russische specialisten aangekomen om het wrak te bergen. De Sysselmann neemt de coördinatie over.
http://icepeople.net/category/svalbard/
https://www.sysselmannen.no/en/News/2017/10/the-governor-takes-over-the-operation/

Afgelopen zomer is de Sysselmann ook bezig geweest met een uitgraving op Smeerenburg.De graven zijn in zijn geheel overgebracht naar de koeling van het Svalbard Museum.
De bevindingen zijn openbaar te volgen, maar alleen in het Noors en alleen op facebook….
https://www.facebook.com/arkeologisvalbard/

Gelukkig staat er ook nog wat in het Engels op de website van het museum:
http://svalbardmuseum.no/en/

Opmerkelijk is, dat men het steeds heeft over West-Europese walvisvaarders en niet over Nederlandse… En dat er steeds wordt gerefereerd aan een opgraving op Likneset en niet aan de Nerderlandse opgravingen van Smeerenburg.

Iedereen met huskies heeft er van gehoord: de Iditarod-race.
Het is een zware race met sledehonden, die elk voorjaar in Alaska gehouden wordt. De race duurt meerdere dagen en is van Anchorage naar Nome. De afstand is ongeveer 964 mijl.
De afgelopen weken is iedereen in de ban van het grote nieuws dat de honden van viervoudig winnaar Dallas Seavey positief bevonden zijn op de ‘doping’-test. Dit is voor het eerst in de geschiedenis van de race. Seavey ontkent dat hij de honden de verboden middelen heeft toegediend. Vanaf volgend jaar zijn de hondenmenners persoonlijk verantwoordelijk voor de gezondheid van hun honden. Dit valt niet bij iedereen in goede aarde, omdat het lastig is om ‘s nachts in je eentje al je honden in de gaten te houden.
Meer hierover is te lezen op:
http://www.thearcticsounder.com/article/1743iditarod_board_needs_to_rethink_approach_to

Dan terug naar de sledehonden van de jaren ‘20….

Op 18 november 2017 zal op Omroep Brabant om 17.45 uur, een korte documentaire worden uitgezonden over Sjef van Dongen.
Deze zal later terug te zien zijn op: http://brabantsehelden.nl

Wellicht heeft u het vorige maand gehoord of gelezen, na de Larsen C ijsplaat is er in september weer een stuk ijs afgebroken op Antarctica. Het brak af van de Pine Island-gletsjer in de Amundsenzee.
https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/weer-grote-ijsberg-afgebroken

Wie meer wil weten over de veranderingen op Antarctica door de jaren heen, kan naar de lezing van Professor Dame Jane Francis. Deze Britse paleoklimatoloog geeft, 8 november in Rotterdam, een lezing getiteld: From Greenhouse to Icehouse: history and future of Antarctica’s climate'
http://www.hetnatuurhistorisch.nl/het-museum/nieuws/7e-hoboken-lecture.html

In deze nieuwsbrief willen wij ook de eerste spreker van Pool tot Pool bekend maken.

Voor diegene onder u, die binnenkort naar Antarctica afreizen…. Houdt uw ogen goed open! Niet alleen om al het moois te aanschouwen dat de natuur u biedt, maar wie weet vindt u wel een meteoriet.
Ja u leest het goed, ook op Antarctica zijn meteorieten gevonden. En nu het ijs smelt komen er steeds meer te voorschijn……
https://www.kijkmagazine.nl/science/tal-van-meteorieten-onder-antarctica-ijs/
In 2013 vond een Belgisch/Japans team zelfs een meteoriet van 18 kilo.
https://www.youtube.com/watch?v=q2Uf_78Kfug

Eén van deze onderzoekers is Steven Godaris. Hij zal 10 maart 2018 naar Leiden komen om over het onderzoek te vertellen.
Als u wilt weten hoe het zoeken in zijn werk gaat, kunt u naar onderstaand filmpje kijken.
https://www.youtube.com/watch?v=__65Bvb49Ww

Dus zet het in uw agenda en hou de datum vrij….

10 maart 2018 → Pool tot Pool in Leiden


Nieuwsbrief 21 februari 2017

Beste Poolliefhebbers,

Waarschijnlijk heeft u zondag allen zitten kijken naar de belevenissen van Floortje Dessing op eiland Wrangel....
Zo niet, dan kunt u het hier terug zien:
http://www.npo.nl/floortje-naar-het-einde-van-de-wereld/19-02-2017/VARA_101381757

En wie zelf wil... In de pauzes kunt u bij onze sponsor Beluga terecht!

Voor wie connecties heeft in Longyearbyen op Spitsbergen, was het vandaag even schrikken. Twee appartementen-complexen werden vanmorgen door een lawine vernietigd.
Gelukkig kon iedereen gered worden. Maar na vorige winter, toen er er wel mensen verongelukten, zit de schrik er goed in.
Deze winter zijn de bewoners van bepaalde wijken in Longyearbyen al een aantal maal geëvacueerd. Vanmorgen was er weliswaar een lawine-waarschuwing van kracht, maar dit had niemand zien aankomen.

Deze lawines zijn een nieuw verschijnsel in Longyearbyen, mensen die zich al 25 jaar veilig waanden in hun huisje, durven nu niet meer naar bed.

Het weer verandert, 2016 was het warmste en natste jaar sinds de metingen op Spitsbergen en twee weken geleden was Spitsbergen met 4°C warmer dan heel Noorwegen. Zelfs in Nederland was het kouder.

Nieuws over de lawine is te vinden op Icepeople.net
http://icepeople.net/2017/02/21/alert-avalanche-destroys-two-apartment-buildings-on-vei-228-part-of-lia-evacuated/

Wie wel eens mee is gegaan op een expeditie-cruise naar het (Ant)arctisch gebied, heeft zeker ook een stuk plastic opgeraapt. Het Alfred Wegener Instituut doet onderzoek om te kijken hoe vervuild dit ‘ongerepte’ gebied is.
http://www.nu.nl/wetenschap/4462275/vervuiling-diepe-wateren-bij-groenland-neemt-snel-toe.html

Ook onze sponsor Tallship Company werkt aan dit onderzoek mee.
Tijdens de reizen van de Antigua wordt regelmatig tijd gemaakt voor ‘citizen science’.
Een verslag leest u op de website van Poolreizigster Birgit Lutz.
http://www.birgit-lutz.de/en/2016/12/16/992-kilos-of-garbage-and-still-a-lot-more/

Dan nu het positieve nieuws….

Dit jaar zal er wederom een internationale spreker zijn op Pool tot Pool.
Met dank aan de Canadese ambassade, komt kunstenares Heather Carroll naar Nederland.

Wie wel eens in Canada geweest is, heeft er zeker weleens een gezien; een steenmannetje. Deze steenmannetjes zijn gebouwd door de Inuit en worden Inukshuk genoemd. De verschillende vormen hebben verschillende betekenissen en zijn zo belangrijk dat hij ook op de vlag van Nunavut prijkt.

Kunstenares Heather Carroll is half Inuit en studeerde aan de School of Fine Arts, Universiteit van Toronto, Canada. Zij is lid van de Labrador Inuit Association (Nunatsiavut) en heeft zich verdiept in vormen van de Inukshuk. Op Pool tot Pool zal ze vertellen over de verschillende vormen en de geschiedenis ervan.
http://www.stonedreams.org

Deze lezing is in het Engels.

De afgelopen twee jaar hadden we een tafeltje met Pool-boeken.
Het lijkt ons leuk om nu weer zo’n tafeltje neer te zetten, met als doel dat bezoekers hun uitgelezen en/of dubbele boeken kunnen ruilen met andere Poolliefhebbers.

Tot slot willen we nog onder de aandacht brengen, dat er traditiegetrouw na afloop nog gelegengeid is om te gaan borrelen en/of eten bij restaurant Kasual.
Dit is op eigen kosten, een drie-gangen-menu kost 22,50.
https://www.kasual.nl

Omdat we moeten reserveren, vragen wij u het te laten weten, wanneer u nog gezellig wilt natafelen.


PtP Nieuwsbrief 6 februari 2017

Beste Poolliefhebbers,

Dat Pool tot Pool al ruim 10 jaar bestaat wist u natuurlijk al.
Maar ook op het Ministerie van Buitenlandse Zaken is dit opgevallen.
Zij willen zelf ook graag een Pooldag organiseren. Ze hebben met ons en het Museum overlegd en besloten om dit de vrijdag voor Pool tot Pool te doen.
Hun doelgroep is de jeugd. Er is een programma voor scholieren en studenten.

Aansluitend wordt de tentoonstelling over Inuit kunst uit Canada geopend.

Hans van Berkel, een bekend gezicht op Pool tot Pool en trouwe metgezel van onze sponsor Karel Stevens (Canuit), heeft zijn prive-collectie Canadese Inuitkunst geschonken aan Museum Volkenkunde. Dit is de collectie die tentoongesteld zal worden en vanaf 11 maart te zien is in Museum Volkenkunde. Uiteraard kunt u ook zelf zo’n uniek kunstwerkje aanschaffen bij onze sponsor en standhouder Canuit.

Bent u nieuwsgierig naar het leven van de Inuit in Canada?
Kruispunt zond 22 januari een reportage uit over de 24-jarige Emma.
Zij is een dochter van Nederlandse emigranten en werkt als verpleegster in dit gebied.
Het programma is terug te kijken op internet, via de volgende link:
http://www.npo.nl/kruispunt/22-01-2017/KN_1687651

Van het Noordpoolgebied naar het Zuidpoolgebied…..

Onlangs was in het nieuws dat er (alweer) een nieuw warmte record was gebroken.
De warmtestijging is vooral in het Antarctische gebied gemeten. Daar werd het in de herfst 10 tot 15 graden boven het gemiddelde.
http://www.nu.nl/klimaat/4399683/2016-warmste-jaar-wereldwijd-ooit-gemeten.html

We hebben een spreker gevonden die hier meer over kan vertellen: dr. Peter Bijl

Hij introduceert zijn lezing als volgt:

Het landijs op Antarctica, de grootste ijskap ter wereld, heeft al een duidelijke smelttrend ingezet. Het is alleen zeer de vraag hoe snel de smelt van dit ijs zich zal voltrekken, omdat we niet voldoende grip hebben op de gevoeligheid van de ijskappen voor opwarmende atmosfeer en oceanen. De oost-Antarctische ijskap werd door natuurkundigen altijd gezien als een rigide, stabiele ijskap, omdat sterke hysterese de ijskap stabiliseert en zelfs bij sterke opwarming geen smelt veroorzaakt. We zien alleen in recente monitoring dat deze ijskap plaatselijk wel degelijk grote afsmelt lijkt te laten zien, wat wij wetenschappers dus niet begrijpen als we de hysterese in acht nemen.

Mijn eigen onderzoek richt zich erop om te onderzoeken hoe stabiel de Oost-Antarctische ijskap was in tijden in het geologische verleden, toen CO2 door natuurlijke oorzaak ook hoog was. Door te onderzoeken hoe de veranderingen van de ijskapgrootte samenvallen met klimaatveranderingen in het verleden kunnen we veel te weten komen over hoe de ijskap in de toekomst gaat reageren op de klimaatverandering. Tijdens mijn lezing leg ik uit waarom we zo veel moeite hebben om de ijskapsmelt te voorspellen voor de toekomst, de grote mismatch tussen theoretische gevoeligheid en de observaties van de ijskap. Ik leg uit hoe we van het geologische verleden kunnen leren over de toekomstige ijskap en presenteer hoe de Antarctische regio veranderd is van een tropisch klimaat naar de huidige ijskapwereld.


Tot slot nog het nieuws dat Gerrit Jan Zwier heeft laten weten ook weer van de partij te zijn. Hij zal onder meer zijn laatste boek 'De omweg naar Paaseiland' verkopen en signeren.

Dus wacht niet langer en meld u aan!


PtP Nieuwsbrief 17 januari 2017

Beste Poolliefhebbers,

Allereerst wenst het gehele Pool tot Pool-team u het allerbeste toe, voor het nieuwe jaar.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen….
We kunnen u een tweede spreker bekend maken: Ingrid Tulp

Ingrid Tulp werkt als onderzoeker bij Wageningen Marine Research. Ze is de dagelijks begeleider van Rob van Bemmelen die in zijn PhD project de trek van zeevogels (kleine en kleinste jagers en grauwe franjepoten) onderzoekt. Jagers zwerven het grootste deel van hun leven over de wereldzeeën. Alleen om te broeden komen ze twee maanden aan land. Ze broeden in het hele arctische gebied. Met behulp geolocators (kleine loggertjes die de positie van de vogels vastleggen) brengen we de trekroutes, pleisterplaatsen en overwinteringsplekken in kaart. Ze proberen de trekroutes te koppelen aan de ecologie van de verschillende soorten en vragen te beantwoorden als: waarom trekken kleinste jagers allemaal naar hetzelfde overwinteringsgebied voor de Afrikaanse westkust, terwijl kleine jagers veel minder honkvast zijn? In haar lezing geeft ze een overzicht van het onderzoek tot nu toe. Deze kennis is uitermate relevant om in de toekomst belangrijke gebieden op zee te kunnen beschermen.

In het Arctisch gebied is het nu volop winter, helaas duurde het lang voor het op Spitsbergen ging vriezen. De hevige regenval veroorzaakte aardverschuivingen. Daarom moest, voor de derde keer binnen één jaar tijd, een deel van Longyearbyen geëvacueerd worden.
Eeuwige bevroren grond op Spitsbergen begint te ontdooien.

Om het maar even bij Spitsbergen te houden…..
Afgelopen zomer was TV West te gast bij onze sponsor Longyearbyen Camping.
Dit resulteerde in een documentaire die 2 januari werd uitgezonden op Omroep West.

Deze is terug te zien op internet:
WestDoc: Van kas naar kou - Longyearbyen Camping

Ook in de Volkskrant stond dit weekend een artikel over Spitsbergen.
Spitsbergen vestigt hoop op Arctisch toerisme

Dan gaan we over naar de Zuidpool….

Floris van den Berg, spreker op de komende editie, is weer terug in Nederland.
Hij was 7 januari te gast in Nieuwsuur.
Nieuwsuur - Floris vd Berg
Het begint bij 8.43 minuten.

De Larsen Ice Shelf, op Antarctica, was vorige week weer in het nieuws.
Nadat in er 1995 (A) en 2002 (B) al een stuk afgebroken was, is nu het volgende stuk (C) aan het afbreken.
Gigantische barst in ijsplaat op Antarctica: wat nu?

Als u als toerist op Antarctica geweest bent, heeft u vast van IAATO gehoord. IAATO staat voor INTERNATIONAL ASSOCIATION OF ANTARCTICA TOUR OPERATORS.
Deze organisatie werd 25 jaar geleden opgericht om het toerisme op Antarctica in goede banen te leiden. Een aantal werkgroepleden van het eerste uur zijn nu geëerd.
Kapiteins Leif Skog, Karl-Ulrich Lampe, Uli Demel en Jérôme Poncet, evenals de gidsen Carmen Field en Susan Adie hebben een geografische plaats naar hen vernoemd gekregen.
IAATO 25 years pioneering performance recognized with place names in Antarctica

Er wordt koude voorspeld….
Om het toch warm te krijgen raden wij u aan om deze Groenlandse dans uit te voeren…..
Feel the Inukness

De eerste aanmeldingen zijn binnen, wacht niet langer en meldt u ook aan, voor Pool tot Pool 2017


 

PtP Nieuwsbrief 9 november 2016

Beste Poolliefhebbers,

Er gebeurt veel op het moment, niet alleen in Amerika, maar ook in de Poolgebieden.
In West-Siberië, bij de Obboezem, lag vorige week plotseling het strand vol met sneeuwballen. Het werd veroorzaakt door een zeldzaam natuurfenomeen. Meer hierover is te lezen in de Siberian Times, er staan ook foto’s bij.
http://siberiantimes.com/other/others/news/n0797-anyone-for-a-snowball-fight/

Een week eerder werd na vier jaar onderhandelen, de Rosszee tot beschermd gebied verklaard.
Dit is een groot succes in de bescherming van het Antarctisch ecosysteem. Het beslaat maar 2% van de Antarctische oceaan, maar is de thuisbasis van meer dan 10.000 diersoorten, waaronder Adélie- en keizerpinguïns en meer dan de helft van alle Weddelzeehonden.
Deze bescherming treed december 2017 in werking en wordt over 35 jaar herzien.
Verder lezen kan op: https://www.ccamlr.org

Rüdi Abbühl was mee met de Ortelius en maakte het onderstaande filmpje: https://youtu.be/Fm6Y4LuHqK0

Afgelopen zomer begeleidde Michelle een reis in het teken van Sjef van Dongen.
Met het zeilschip Antigua werden, in het spoor Sjef van Dongen, de plaatsen aangevaren waar hij in 1928 met zijn hondenslee langs kwam, toen hij op zoek was naar de overlevenden van de neergestorte zeppelin Italia.

Ook documentairemaker Frans Mouws was mee. Het filmpje dat hij maakte, is op youtube te bekijken. https://youtu.be/lgh7H2z6HjM

De 2de gids op deze reis was Frigga Kruse. Zij deed dit aansluitend op haar archeologisch veldonderzoek in Advent City, tegenover Longyearbyen. Dit onderzoek haalde in Nederland het nieuws omdat er twee nieuwsgierige ijsberen rondhingen en het onderzoek belemmerde.
Niet alleen ijsberen hebben een archeologische interesse, maar rendieren ook.
Kijk zelf maar: https://youtu.be/IFyfZ8lgcEQ

Op het moment hebben ze in Longyearbyen andere problemen.

De temperatuur gemeten op het vliegveld van Longyearbyen ligt nu al 71 maanden op rij boven het gemiddelde. Wederom is er een warmterecord gebroken. Zowel oktober als heel 2016 is het warmer dan ooit. Dit warmte record werd ook gehaald in Ny Ålesund en op Bereneiland, Hopen en Jan Mayen.
Op 30 oktober lag er nog steeds geen sneeuw in Longyearbyen en dat is hoogst ongebruikelijk. De neerslag is als regen gevallen en heeft voor veel overlast gezorgd.

De zadenbank kwam zonder stroom te zitten en het water veroorzaakte landverschuivingen.

Ook deze week was het raak. Afgelopen weekend kwam er een weer-alarm i.v.m. de te verwachte regenval. En maandag en dinsdag moest een groot deel van Longyearbyen uit voorzorg geëvacueerd worden.
De lokale krant Icepeople deed verslag: http://icepeople.net/category/svalbard/

Pool tot Pool….

Met gepaste trots kunnen we de eerste spreker bekend maken!

Het is Floris van den Berg.
We noemden hem al een paar keer in onze nieuwsbrieven.

Vandenberg is expeditie arts en heeft overwinterd in het Concordia-station op Antarctica.
Afgesloten van de buitenwereld, doet hij voor ESA onderzoek naar de effecten die dit heeft op het menselijk lichaam. Dit is ter voorbereiding van eventuele toekomstige expedities naar Mars.
Hoewel hij nu nog op de Zuidpool zit, heeft hij toegezegd na thuiskomst op Pool tot Pool over zijn onderzoek te komen vertellen.

Hij houdt een blog bij die te lezen is op: http://wanderlustdoc.com

En doet af en toe verslag voor het TV-programma Nieuwsuur.
Nieuwsuur augustus 2016: https://youtu.be/2lERu5t-4Hg

Wie nog terug wil blikken naar de afgelopen Pool tot Pool, kan terecht op onze facebook-pagina.

https://www.facebook.com/PooltotPool/

Daar zijn de foto’s te zien die Frieda’s dochter Amber gemaakt heeft.

Pool tot Pool 2017 vindt plaats op 11 maart, zet hem in uw agenda!

We zien u graag terug!!!


Pool tot Pool 2016 is uitverkocht!

Beste Poolliefhebbers,

In deze nieuwsbrief maken we de laatste spreker bekend.

Wie van u op Facebook zit, heeft al een hint gekregen.
De film Beyond Sleep.

We besteedde er in de vorige nieuwsbrief ook al aandacht aan, en niet voor niets.
Nooit meer slapen van W.F. Hermans is een bekende roman. Velen lazen het voor hun leeslijst. Nu is het verhaal dus verfilmd en de recensies zijn zeer positief.
Bij de beleving van de film Beyond Sleep speelt muziek een belangrijke rol. Er is gekozen voor zang passend bij de locatie, passend bij de uitstraling van Noord-Noorwegen: joik.
Om het 10-jarig jubileum van Pool tot Pool een muzikaal tintje te geven, zijn we op zoek gegaan naar iemand die wat kan vertellen over joik.
Joik zijn de muzikale roots van Sami, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië. De bekende Sami zangeres Mari Boine kreeg internationale bekendheid en veel waardering voor haar hedendaagse interpretatie van joik. Zij tekende ook voor de zang in Beyond Sleep en had de eer om met haar zangkunst onlangs het Internationale Film Festival Rotterdam te openen.
We hebben Mari Boine bereid gevonden speciaal voor Pool tot Pool naar Leiden te komen en haar kennis over joik met ons te delen. Uiteraard zal ze voorbeelden en interpretaties live zingen.

Wie Mari Boine nog niet kent, kan haar biografie lezen op:
http://www.mariboine.no
Van haar muziek is genoeg op youtube vinden.

Mocht u dit niet willen missen…… moet u snel reageren, want er zijn nog slechts 10 plaatsen beschikbaar.
Wie het eerst komt, die het eerst maalt!
De laatste kaarten reserveren kan per mail: info@pooltotpool.nl


Over vier weken is het zo ver, Pool tot Pool is dan in volle gang.

Uit de enquêtes bleek dat u vindt dat de afgelopen jaren het Antarctisch gebied te weinig aan bod is gekomen.
We hebben daarom erg ons best gedaan om dit jaar twee sprekers te vinden die iets over Antarctica kunnen vertellen.

De eerste maakten wij in de vorige nieuwsbrief bekend, nl. Professor Filip Volckaert van de Katholieke Universiteit in Leuven.

Maar op het Britse station Rothera doen tegenwoordig ook Nederlanders onderzoek.
Een van hen is Dr. Stef Bokhorst. Hij is net terug en zal op Pool tot Pool een lezing geven.
Wanneer u denkt aan Antarctische dieren, denkt u waarschijnlijk aan pinguïns, robben en walvissen.
Maar er zijn ook landdieren. Over deze landdieren zal Stef Bokhorst spreken. Bokhorst is verbonden aan de VU in Amsterdam en was te zien in het TV-programma Klokhuis en het wetenschapsprogramma 'De Kennis van Nu'.

Klokhuis

De Kennis van Nu

De laatste spreker houden we nog even geheim, maar we beloven u dat het iets bijzonders is.

Gisteren was Antarctica ook in het nieuws omdat een ijsberg een kolonie adéliepinguïns bedreigt.
De ijsberg, die zo groot is als 2x Luxemburg, spoelde in 2011 aan in de Commonwealth Bay op Antarctica, waar de kolonie adéliepinguïns huist.

NOS artikel over de ijsberg en de kolonie adéliepinguïns

En vandaag in de Volkskrant, een artikel over Floris van den Berg die als arts overwintert op het Concordia station.

Volkskrant artikel over Floris van den Berg


PtP- nieuwsbrief 6 februari 2016

Beste Poolliefhebbers,

Met deze nieuwsbrief willen we weer een spreker bekendmaken.

Professor Filip Volckaert is hoogleraar evolutie, genetica en mariene ecologie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Hij is zelf geen poolreiziger, maar begeleidt en organiseert polair onderzoek.
Het mariene ecosysteem van de Zuidelijke, of ook wel Antarctische Oceaan wordt in grote mate bepaald door de dynamiek van de fysische omgeving en de levenscyclus van polaire vissoorten is daarop afgestemd.
Vooral overleving tijdens de larvale fase speelt een belangrijke rol. Zo verhoogt een verlengd larvaal stadium de kans op predatie en dispersie door de stroming. Toch slagen soorten erin om hun populaties in stand te houden.

De andere twee sprekers zullen we u binnenkort ook bekendmaken.

Nog even geduld……

Wie na deze Pooldag zin heeft om nog wat na te borrelen en/of tafelen kan met ons mee gaan naar restaurant Kasual in de buurt. Het 3-gangen keuzemenu dat zij die dag aanbieden kost 20 euro.
Restaurant Kasual
Dit is op eigen kosten en niet verplicht, wanneer u dit gezellig lijkt, kunt u het alvast aan ons kenbaar maken i.v.m. reservering.

Velen van u kennen waarschijnlijk het boek: Nooit meer slapen van W. F. Hermans. Het verhaal is uit 1966, maar het zou in de tegenwoordige tijd kunnen spelen. In Nooit meer slapen reist Alfred Issendorf voor een expeditie naar Lapland in Noorwegen, waar ene Professor Nummedal luchtfoto's voor hem zou hebben. Helaas zijn de foto's zoek geraakt. Alfred gaat toch op expeditie, hij wil de hypothese bewijzen dat bepaalde gaten in het Noorse landschap ontstaan zijn door meteoorinslagen in plaats van door smeltend ijs. De expeditie is net als de rugzak zwaar. Alfred kan niet slapen van het licht en de muggen.

Dit boek is nu verfilmd onder de titel Beyond Sleep en gaat 11 februari draaien in de Nederlandse filmhuizen.

Het was onlangs de openingsfilm van het International Film Festival Rotterdam en kreeg lovende kritieken.
IFFR opent met sterke film ‘Beyond sleep’

Wilt u zich opgeven voor Pool tot Pool.

Wacht niet te lang, we hebben maar plek voor 125 bezoekers.

Kosten: 35 euro incl. koffie & thee
MJK-houders krijgen 5 euro korting, graag vermelden bij aanmelding.

De datum: 12 maart 2016
Lokatie: Museum Volkenkunde te Leiden

U bent allemaal van harte welkom op deze 10de editie!

Tot slot willen wij u vragen de nieuwsbrieven van Pool tot Pool niet als SPAM aan te merken.

Wanneer u onze nieuwsbrieven niet op prijs stelt, vinden wij dat natuurlijk jammer, maar als u dit aan ons kenbaar maakt d.m.v. een emailtje, halen wij uw emailadres direct uit ons bestand.

Doordat onze nieuwsbrieven soms als spam aangemerkt wordt, worden deze nu al door een aantal spam-filters tegengehouden.

Dit is jammer voor de mensen die er wel prijs op stellen en de nieuwsbrief nu niet meer ontvangen..