Nieuwsbrief 21 februari 2017

Beste Poolliefhebbers,

Waarschijnlijk heeft u zondag allen zitten kijken naar de belevenissen van Floortje Dessing op eiland Wrangel....
Zo niet, dan kunt u het hier terug zien:
http://www.npo.nl/floortje-naar-het-einde-van-de-wereld/19-02-2017/VARA_101381757

En wie zelf wil... In de pauzes kunt u bij onze sponsor Beluga terecht!

Voor wie connecties heeft in Longyearbyen op Spitsbergen, was het vandaag even schrikken. Twee appartementen-complexen werden vanmorgen door een lawine vernietigd.
Gelukkig kon iedereen gered worden. Maar na vorige winter, toen er er wel mensen verongelukten, zit de schrik er goed in.
Deze winter zijn de bewoners van bepaalde wijken in Longyearbyen al een aantal maal geëvacueerd. Vanmorgen was er weliswaar een lawine-waarschuwing van kracht, maar dit had niemand zien aankomen.

Deze lawines zijn een nieuw verschijnsel in Longyearbyen, mensen die zich al 25 jaar veilig waanden in hun huisje, durven nu niet meer naar bed.

Het weer verandert, 2016 was het warmste en natste jaar sinds de metingen op Spitsbergen en twee weken geleden was Spitsbergen met 4°C warmer dan heel Noorwegen. Zelfs in Nederland was het kouder.

Nieuws over de lawine is te vinden op Icepeople.net
http://icepeople.net/2017/02/21/alert-avalanche-destroys-two-apartment-buildings-on-vei-228-part-of-lia-evacuated/

Wie wel eens mee is gegaan op een expeditie-cruise naar het (Ant)arctisch gebied, heeft zeker ook een stuk plastic opgeraapt. Het Alfred Wegener Instituut doet onderzoek om te kijken hoe vervuild dit ‘ongerepte’ gebied is.
http://www.nu.nl/wetenschap/4462275/vervuiling-diepe-wateren-bij-groenland-neemt-snel-toe.html

Ook onze sponsor Tallship Company werkt aan dit onderzoek mee.
Tijdens de reizen van de Antigua wordt regelmatig tijd gemaakt voor ‘citizen science’.
Een verslag leest u op de website van Poolreizigster Birgit Lutz.
http://www.birgit-lutz.de/en/2016/12/16/992-kilos-of-garbage-and-still-a-lot-more/

Dan nu het positieve nieuws….

Dit jaar zal er wederom een internationale spreker zijn op Pool tot Pool.
Met dank aan de Canadese ambassade, komt kunstenares Heather Carroll naar Nederland.

Wie wel eens in Canada geweest is, heeft er zeker weleens een gezien; een steenmannetje. Deze steenmannetjes zijn gebouwd door de Inuit en worden Inukshuk genoemd. De verschillende vormen hebben verschillende betekenissen en zijn zo belangrijk dat hij ook op de vlag van Nunavut prijkt.

Kunstenares Heather Carroll is half Inuit en studeerde aan de School of Fine Arts, Universiteit van Toronto, Canada. Zij is lid van de Labrador Inuit Association (Nunatsiavut) en heeft zich verdiept in vormen van de Inukshuk. Op Pool tot Pool zal ze vertellen over de verschillende vormen en de geschiedenis ervan.
http://www.stonedreams.org

Deze lezing is in het Engels.

De afgelopen twee jaar hadden we een tafeltje met Pool-boeken.
Het lijkt ons leuk om nu weer zo’n tafeltje neer te zetten, met als doel dat bezoekers hun uitgelezen en/of dubbele boeken kunnen ruilen met andere Poolliefhebbers.

Tot slot willen we nog onder de aandacht brengen, dat er traditiegetrouw na afloop nog gelegengeid is om te gaan borrelen en/of eten bij restaurant Kasual.
Dit is op eigen kosten, een drie-gangen-menu kost 22,50.
https://www.kasual.nl

Omdat we moeten reserveren, vragen wij u het te laten weten, wanneer u nog gezellig wilt natafelen.


PtP Nieuwsbrief 6 februari 2017

Beste Poolliefhebbers,

Dat Pool tot Pool al ruim 10 jaar bestaat wist u natuurlijk al.
Maar ook op het Ministerie van Buitenlandse Zaken is dit opgevallen.
Zij willen zelf ook graag een Pooldag organiseren. Ze hebben met ons en het Museum overlegd en besloten om dit de vrijdag voor Pool tot Pool te doen.
Hun doelgroep is de jeugd. Er is een programma voor scholieren en studenten.

Aansluitend wordt de tentoonstelling over Inuit kunst uit Canada geopend.

Hans van Berkel, een bekend gezicht op Pool tot Pool en trouwe metgezel van onze sponsor Karel Stevens (Canuit), heeft zijn prive-collectie Canadese Inuitkunst geschonken aan Museum Volkenkunde. Dit is de collectie die tentoongesteld zal worden en vanaf 11 maart te zien is in Museum Volkenkunde. Uiteraard kunt u ook zelf zo’n uniek kunstwerkje aanschaffen bij onze sponsor en standhouder Canuit.

Bent u nieuwsgierig naar het leven van de Inuit in Canada?
Kruispunt zond 22 januari een reportage uit over de 24-jarige Emma.
Zij is een dochter van Nederlandse emigranten en werkt als verpleegster in dit gebied.
Het programma is terug te kijken op internet, via de volgende link:
http://www.npo.nl/kruispunt/22-01-2017/KN_1687651

Van het Noordpoolgebied naar het Zuidpoolgebied…..

Onlangs was in het nieuws dat er (alweer) een nieuw warmte record was gebroken.
De warmtestijging is vooral in het Antarctische gebied gemeten. Daar werd het in de herfst 10 tot 15 graden boven het gemiddelde.
http://www.nu.nl/klimaat/4399683/2016-warmste-jaar-wereldwijd-ooit-gemeten.html

We hebben een spreker gevonden die hier meer over kan vertellen: dr. Peter Bijl

Hij introduceert zijn lezing als volgt:

Het landijs op Antarctica, de grootste ijskap ter wereld, heeft al een duidelijke smelttrend ingezet. Het is alleen zeer de vraag hoe snel de smelt van dit ijs zich zal voltrekken, omdat we niet voldoende grip hebben op de gevoeligheid van de ijskappen voor opwarmende atmosfeer en oceanen. De oost-Antarctische ijskap werd door natuurkundigen altijd gezien als een rigide, stabiele ijskap, omdat sterke hysterese de ijskap stabiliseert en zelfs bij sterke opwarming geen smelt veroorzaakt. We zien alleen in recente monitoring dat deze ijskap plaatselijk wel degelijk grote afsmelt lijkt te laten zien, wat wij wetenschappers dus niet begrijpen als we de hysterese in acht nemen.

Mijn eigen onderzoek richt zich erop om te onderzoeken hoe stabiel de Oost-Antarctische ijskap was in tijden in het geologische verleden, toen CO2 door natuurlijke oorzaak ook hoog was. Door te onderzoeken hoe de veranderingen van de ijskapgrootte samenvallen met klimaatveranderingen in het verleden kunnen we veel te weten komen over hoe de ijskap in de toekomst gaat reageren op de klimaatverandering. Tijdens mijn lezing leg ik uit waarom we zo veel moeite hebben om de ijskapsmelt te voorspellen voor de toekomst, de grote mismatch tussen theoretische gevoeligheid en de observaties van de ijskap. Ik leg uit hoe we van het geologische verleden kunnen leren over de toekomstige ijskap en presenteer hoe de Antarctische regio veranderd is van een tropisch klimaat naar de huidige ijskapwereld.


Tot slot nog het nieuws dat Gerrit Jan Zwier heeft laten weten ook weer van de partij te zijn. Hij zal onder meer zijn laatste boek 'De omweg naar Paaseiland' verkopen en signeren.

Dus wacht niet langer en meld u aan!


PtP Nieuwsbrief 17 januari 2017

Beste Poolliefhebbers,

Allereerst wenst het gehele Pool tot Pool-team u het allerbeste toe, voor het nieuwe jaar.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen….
We kunnen u een tweede spreker bekend maken: Ingrid Tulp

Ingrid Tulp werkt als onderzoeker bij Wageningen Marine Research. Ze is de dagelijks begeleider van Rob van Bemmelen die in zijn PhD project de trek van zeevogels (kleine en kleinste jagers en grauwe franjepoten) onderzoekt. Jagers zwerven het grootste deel van hun leven over de wereldzeeën. Alleen om te broeden komen ze twee maanden aan land. Ze broeden in het hele arctische gebied. Met behulp geolocators (kleine loggertjes die de positie van de vogels vastleggen) brengen we de trekroutes, pleisterplaatsen en overwinteringsplekken in kaart. Ze proberen de trekroutes te koppelen aan de ecologie van de verschillende soorten en vragen te beantwoorden als: waarom trekken kleinste jagers allemaal naar hetzelfde overwinteringsgebied voor de Afrikaanse westkust, terwijl kleine jagers veel minder honkvast zijn? In haar lezing geeft ze een overzicht van het onderzoek tot nu toe. Deze kennis is uitermate relevant om in de toekomst belangrijke gebieden op zee te kunnen beschermen.

In het Arctisch gebied is het nu volop winter, helaas duurde het lang voor het op Spitsbergen ging vriezen. De hevige regenval veroorzaakte aardverschuivingen. Daarom moest, voor de derde keer binnen één jaar tijd, een deel van Longyearbyen geëvacueerd worden.
Eeuwige bevroren grond op Spitsbergen begint te ontdooien.

Om het maar even bij Spitsbergen te houden…..
Afgelopen zomer was TV West te gast bij onze sponsor Longyearbyen Camping.
Dit resulteerde in een documentaire die 2 januari werd uitgezonden op Omroep West.

Deze is terug te zien op internet:
WestDoc: Van kas naar kou - Longyearbyen Camping

Ook in de Volkskrant stond dit weekend een artikel over Spitsbergen.
Spitsbergen vestigt hoop op Arctisch toerisme

Dan gaan we over naar de Zuidpool….

Floris van den Berg, spreker op de komende editie, is weer terug in Nederland.
Hij was 7 januari te gast in Nieuwsuur.
Nieuwsuur - Floris vd Berg
Het begint bij 8.43 minuten.

De Larsen Ice Shelf, op Antarctica, was vorige week weer in het nieuws.
Nadat in er 1995 (A) en 2002 (B) al een stuk afgebroken was, is nu het volgende stuk (C) aan het afbreken.
Gigantische barst in ijsplaat op Antarctica: wat nu?

Als u als toerist op Antarctica geweest bent, heeft u vast van IAATO gehoord. IAATO staat voor INTERNATIONAL ASSOCIATION OF ANTARCTICA TOUR OPERATORS.
Deze organisatie werd 25 jaar geleden opgericht om het toerisme op Antarctica in goede banen te leiden. Een aantal werkgroepleden van het eerste uur zijn nu geëerd.
Kapiteins Leif Skog, Karl-Ulrich Lampe, Uli Demel en Jérôme Poncet, evenals de gidsen Carmen Field en Susan Adie hebben een geografische plaats naar hen vernoemd gekregen.
IAATO 25 years pioneering performance recognized with place names in Antarctica

Er wordt koude voorspeld….
Om het toch warm te krijgen raden wij u aan om deze Groenlandse dans uit te voeren…..
Feel the Inukness

De eerste aanmeldingen zijn binnen, wacht niet langer en meldt u ook aan, voor Pool tot Pool 2017


 

PtP Nieuwsbrief 9 november 2016

Beste Poolliefhebbers,

Er gebeurt veel op het moment, niet alleen in Amerika, maar ook in de Poolgebieden.
In West-Siberië, bij de Obboezem, lag vorige week plotseling het strand vol met sneeuwballen. Het werd veroorzaakt door een zeldzaam natuurfenomeen. Meer hierover is te lezen in de Siberian Times, er staan ook foto’s bij.
http://siberiantimes.com/other/others/news/n0797-anyone-for-a-snowball-fight/

Een week eerder werd na vier jaar onderhandelen, de Rosszee tot beschermd gebied verklaard.
Dit is een groot succes in de bescherming van het Antarctisch ecosysteem. Het beslaat maar 2% van de Antarctische oceaan, maar is de thuisbasis van meer dan 10.000 diersoorten, waaronder Adélie- en keizerpinguïns en meer dan de helft van alle Weddelzeehonden.
Deze bescherming treed december 2017 in werking en wordt over 35 jaar herzien.
Verder lezen kan op: https://www.ccamlr.org

Rüdi Abbühl was mee met de Ortelius en maakte het onderstaande filmpje: https://youtu.be/Fm6Y4LuHqK0

Afgelopen zomer begeleidde Michelle een reis in het teken van Sjef van Dongen.
Met het zeilschip Antigua werden, in het spoor Sjef van Dongen, de plaatsen aangevaren waar hij in 1928 met zijn hondenslee langs kwam, toen hij op zoek was naar de overlevenden van de neergestorte zeppelin Italia.

Ook documentairemaker Frans Mouws was mee. Het filmpje dat hij maakte, is op youtube te bekijken. https://youtu.be/lgh7H2z6HjM

De 2de gids op deze reis was Frigga Kruse. Zij deed dit aansluitend op haar archeologisch veldonderzoek in Advent City, tegenover Longyearbyen. Dit onderzoek haalde in Nederland het nieuws omdat er twee nieuwsgierige ijsberen rondhingen en het onderzoek belemmerde.
Niet alleen ijsberen hebben een archeologische interesse, maar rendieren ook.
Kijk zelf maar: https://youtu.be/IFyfZ8lgcEQ

Op het moment hebben ze in Longyearbyen andere problemen.

De temperatuur gemeten op het vliegveld van Longyearbyen ligt nu al 71 maanden op rij boven het gemiddelde. Wederom is er een warmterecord gebroken. Zowel oktober als heel 2016 is het warmer dan ooit. Dit warmte record werd ook gehaald in Ny Ålesund en op Bereneiland, Hopen en Jan Mayen.
Op 30 oktober lag er nog steeds geen sneeuw in Longyearbyen en dat is hoogst ongebruikelijk. De neerslag is als regen gevallen en heeft voor veel overlast gezorgd.

De zadenbank kwam zonder stroom te zitten en het water veroorzaakte landverschuivingen.

Ook deze week was het raak. Afgelopen weekend kwam er een weer-alarm i.v.m. de te verwachte regenval. En maandag en dinsdag moest een groot deel van Longyearbyen uit voorzorg geëvacueerd worden.
De lokale krant Icepeople deed verslag: http://icepeople.net/category/svalbard/

Pool tot Pool….

Met gepaste trots kunnen we de eerste spreker bekend maken!

Het is Floris van den Berg.
We noemden hem al een paar keer in onze nieuwsbrieven.

Vandenberg is expeditie arts en heeft overwinterd in het Concordia-station op Antarctica.
Afgesloten van de buitenwereld, doet hij voor ESA onderzoek naar de effecten die dit heeft op het menselijk lichaam. Dit is ter voorbereiding van eventuele toekomstige expedities naar Mars.
Hoewel hij nu nog op de Zuidpool zit, heeft hij toegezegd na thuiskomst op Pool tot Pool over zijn onderzoek te komen vertellen.

Hij houdt een blog bij die te lezen is op: http://wanderlustdoc.com

En doet af en toe verslag voor het TV-programma Nieuwsuur.
Nieuwsuur augustus 2016: https://youtu.be/2lERu5t-4Hg

Wie nog terug wil blikken naar de afgelopen Pool tot Pool, kan terecht op onze facebook-pagina.

https://www.facebook.com/PooltotPool/

Daar zijn de foto’s te zien die Frieda’s dochter Amber gemaakt heeft.

Pool tot Pool 2017 vindt plaats op 11 maart, zet hem in uw agenda!

We zien u graag terug!!!


Pool tot Pool 2016 is uitverkocht!

Beste Poolliefhebbers,

In deze nieuwsbrief maken we de laatste spreker bekend.

Wie van u op Facebook zit, heeft al een hint gekregen.
De film Beyond Sleep.

We besteedde er in de vorige nieuwsbrief ook al aandacht aan, en niet voor niets.
Nooit meer slapen van W.F. Hermans is een bekende roman. Velen lazen het voor hun leeslijst. Nu is het verhaal dus verfilmd en de recensies zijn zeer positief.
Bij de beleving van de film Beyond Sleep speelt muziek een belangrijke rol. Er is gekozen voor zang passend bij de locatie, passend bij de uitstraling van Noord-Noorwegen: joik.
Om het 10-jarig jubileum van Pool tot Pool een muzikaal tintje te geven, zijn we op zoek gegaan naar iemand die wat kan vertellen over joik.
Joik zijn de muzikale roots van Sami, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië. De bekende Sami zangeres Mari Boine kreeg internationale bekendheid en veel waardering voor haar hedendaagse interpretatie van joik. Zij tekende ook voor de zang in Beyond Sleep en had de eer om met haar zangkunst onlangs het Internationale Film Festival Rotterdam te openen.
We hebben Mari Boine bereid gevonden speciaal voor Pool tot Pool naar Leiden te komen en haar kennis over joik met ons te delen. Uiteraard zal ze voorbeelden en interpretaties live zingen.

Wie Mari Boine nog niet kent, kan haar biografie lezen op:
http://www.mariboine.no
Van haar muziek is genoeg op youtube vinden.

Mocht u dit niet willen missen…… moet u snel reageren, want er zijn nog slechts 10 plaatsen beschikbaar.
Wie het eerst komt, die het eerst maalt!
De laatste kaarten reserveren kan per mail: info@pooltotpool.nl


Over vier weken is het zo ver, Pool tot Pool is dan in volle gang.

Uit de enquêtes bleek dat u vindt dat de afgelopen jaren het Antarctisch gebied te weinig aan bod is gekomen.
We hebben daarom erg ons best gedaan om dit jaar twee sprekers te vinden die iets over Antarctica kunnen vertellen.

De eerste maakten wij in de vorige nieuwsbrief bekend, nl. Professor Filip Volckaert van de Katholieke Universiteit in Leuven.

Maar op het Britse station Rothera doen tegenwoordig ook Nederlanders onderzoek.
Een van hen is Dr. Stef Bokhorst. Hij is net terug en zal op Pool tot Pool een lezing geven.
Wanneer u denkt aan Antarctische dieren, denkt u waarschijnlijk aan pinguïns, robben en walvissen.
Maar er zijn ook landdieren. Over deze landdieren zal Stef Bokhorst spreken. Bokhorst is verbonden aan de VU in Amsterdam en was te zien in het TV-programma Klokhuis en het wetenschapsprogramma 'De Kennis van Nu'.

Klokhuis

De Kennis van Nu

De laatste spreker houden we nog even geheim, maar we beloven u dat het iets bijzonders is.

Gisteren was Antarctica ook in het nieuws omdat een ijsberg een kolonie adéliepinguïns bedreigt.
De ijsberg, die zo groot is als 2x Luxemburg, spoelde in 2011 aan in de Commonwealth Bay op Antarctica, waar de kolonie adéliepinguïns huist.

NOS artikel over de ijsberg en de kolonie adéliepinguïns

En vandaag in de Volkskrant, een artikel over Floris van den Berg die als arts overwintert op het Concordia station.

Volkskrant artikel over Floris van den Berg


PtP- nieuwsbrief 6 februari 2016

Beste Poolliefhebbers,

Met deze nieuwsbrief willen we weer een spreker bekendmaken.

Professor Filip Volckaert is hoogleraar evolutie, genetica en mariene ecologie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Hij is zelf geen poolreiziger, maar begeleidt en organiseert polair onderzoek.
Het mariene ecosysteem van de Zuidelijke, of ook wel Antarctische Oceaan wordt in grote mate bepaald door de dynamiek van de fysische omgeving en de levenscyclus van polaire vissoorten is daarop afgestemd.
Vooral overleving tijdens de larvale fase speelt een belangrijke rol. Zo verhoogt een verlengd larvaal stadium de kans op predatie en dispersie door de stroming. Toch slagen soorten erin om hun populaties in stand te houden.

De andere twee sprekers zullen we u binnenkort ook bekendmaken.

Nog even geduld……

Wie na deze Pooldag zin heeft om nog wat na te borrelen en/of tafelen kan met ons mee gaan naar restaurant Kasual in de buurt. Het 3-gangen keuzemenu dat zij die dag aanbieden kost 20 euro.
Restaurant Kasual
Dit is op eigen kosten en niet verplicht, wanneer u dit gezellig lijkt, kunt u het alvast aan ons kenbaar maken i.v.m. reservering.

Velen van u kennen waarschijnlijk het boek: Nooit meer slapen van W. F. Hermans. Het verhaal is uit 1966, maar het zou in de tegenwoordige tijd kunnen spelen. In Nooit meer slapen reist Alfred Issendorf voor een expeditie naar Lapland in Noorwegen, waar ene Professor Nummedal luchtfoto's voor hem zou hebben. Helaas zijn de foto's zoek geraakt. Alfred gaat toch op expeditie, hij wil de hypothese bewijzen dat bepaalde gaten in het Noorse landschap ontstaan zijn door meteoorinslagen in plaats van door smeltend ijs. De expeditie is net als de rugzak zwaar. Alfred kan niet slapen van het licht en de muggen.

Dit boek is nu verfilmd onder de titel Beyond Sleep en gaat 11 februari draaien in de Nederlandse filmhuizen.

Het was onlangs de openingsfilm van het International Film Festival Rotterdam en kreeg lovende kritieken.
IFFR opent met sterke film ‘Beyond sleep’

Wilt u zich opgeven voor Pool tot Pool.

Wacht niet te lang, we hebben maar plek voor 125 bezoekers.

Kosten: 35 euro incl. koffie & thee
MJK-houders krijgen 5 euro korting, graag vermelden bij aanmelding.

De datum: 12 maart 2016
Lokatie: Museum Volkenkunde te Leiden

U bent allemaal van harte welkom op deze 10de editie!

Tot slot willen wij u vragen de nieuwsbrieven van Pool tot Pool niet als SPAM aan te merken.

Wanneer u onze nieuwsbrieven niet op prijs stelt, vinden wij dat natuurlijk jammer, maar als u dit aan ons kenbaar maakt d.m.v. een emailtje, halen wij uw emailadres direct uit ons bestand.

Doordat onze nieuwsbrieven soms als spam aangemerkt wordt, worden deze nu al door een aantal spam-filters tegengehouden.

Dit is jammer voor de mensen die er wel prijs op stellen en de nieuwsbrief nu niet meer ontvangen..