De 14e editie van 'Pool tot Pool' vindt 14 maart 2020 plaats.

Dit staat op het programma van 2020:

Team Veraverbeke

Brand in het Hoge Noorden

Dr. Sander Veraverbeke is universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet onderzoek naar natuurbranden in boreale en arctische gebieden, en bestudeert hoe klimaatverandering en noordelijke branden elkaar beïnvloeden. In zijn onderzoek maakt hij gebruik van satelliet- en veldwaarnemingen. Delen van Alaska, Siberië en Groenland stonden in de zomer van 2019 in brand. Volgens verschillende mediarapporten was dit het ergste brandseizoen tot op heden geobserveerd in het Hoge Noorden. Intussen is het brandseizoen van 2019 in het Hoge Noorden al even voorbij en kunnen we de balans opmaken. 2019 was inderdaad het hevigste brandseizoen binnen de poolcirkel sinds consistente satellietwaarnemingen in 1997. Het waren echter nog steeds hoofdzakelijk bosbranden, en niet tundrabranden zoals vaak werd gerapporteerd in mediaverslagen.

Anders dan in andere ecosystemen op Aarde is bliksem meer dan de mens de voornaamste oorzaak van brand in het Hoge Noorden. Deze presentatie duidt bliksem aan als de grote oorzaak van enkele recente grote brandjaren in boreaal Noord-Amerika. Verder toont hij dat we, onder impuls van klimaatopwarming, meer bliksem in het Hoge Noorden verwachten in de toekomst, wat kan leiden tot een verdere toename in branden. Ze deden recent nog een bizarre ontdekking in de Amerikaanse staat Alaska en de Canadese Northwest Territories; met name overwinterende branden. Overwinterende branden zijn branden die lijken te stoppen op het einde van de zomer, wanneer regen en sneeuw overnemen. Deze branden smeulen echter door de winter heen in diepe veenbodems vooraleer in de volgende lente en zomer terug uit te groeien tot een bosbrand.
Ze analyseerden onder welke klimatologische omstandigheden overwinterende branden voorkomen, en verwachten dat we meer overwinterende branden kunnen verwachten met klimaatopwarming.

In de zomer van 2019 was Sander Veraverbeke op veldcampagne met zijn team in de omgeving rond Yakutsk. Ze maakten daar veldmetingen over hoeveel koolstof er verloren is gegaan tijdens recente bosbranden. De bedoeling is dat ze deze veldmetingen linken aan satellietwaarnemingen om zo voorspellingen te maken voor een groter gebied.

Meer lezen over deze recente expeditie kan in deze blog reeks:

Notes from the Field

Het bijgevoegde beeld is een composiet van satellietbeelden, bijschrift:

Satellietbeeld van de Visible Infared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) over Siberië op 21 juli 2019. Een grote rookpluim afkomstig van verschillende bosbranden in Siberië is duidelijk zichtbaar in het beeld. (Bron: NASA Earth Observatory)

Bosbrand Siberië

 

Christian Katlein
Dr. Christian Katlein van het Alfred Wegener Institut (AWI) is fysicus en gepromoveerd op zijn onderzoek “Transmission of light through Arctic sea ice”.

Hij is voor zijn onderzoek al een aantal maal naar de Noordpool geweest en zal twee periodes meevaren op de MOSAiC-expeditie met de Polarstern om daar met een onderwaterrobot (ROV) te werken. Hij vertrekt 22 november en zal 6 maart weer met de ijsbreker Dranitsyn teruggebracht worden. We zijn benieuwd hoe het reilt en zeilt op deze grote expeditie.
Deze lezing zal in het Engels zijn.

Website van de MOSAiC-expeditie met de Polarstern


Al tijdens zijn studie in Amsterdam in de jaren zeventig trok dr. Otto Plantema er op uit met zijn tent naar bestemmingen als Groenland, Spitsbergen en de Falklands. De laatste twintig jaar bezoekt hij jaarlijks Antarctica en de sub-antarctische eilanden voor zijn favoriete vogel families: de albatros en pinguïn.

Otto Plantema

Around the World for Albatrosses

De wereld over voor Albatrossen
Otto publiceert zijn reisverhalen met zijn foto’s in internationale foto- en vogeltijdschriften.
In 2019 publiceerde Otto een boek “Around the World for Albatrosses” over zijn ervaringen met de 21 soorten en informatie “where to see all the species”. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar de “Albatross Taskfoce” van Birdlife International.
Op Pool tot Pool zal hij een overzicht geven van de albatrossoorten in de zuidelijke oceanen. Ook heeft hij het over de bedreigingen en welke beschermingsmaatregelen zijn.

Waar: Museum Volkenkunde te Leiden.

Wanneer: 14 maart 2020, aanvang 10.00 uur, einde: 17.00 uur

De kosten van deze dag zijn 35 Euro.
Museumkaart-houders krijgen 5 euro korting, dus betalen 30 Euro.
(Museumkaart moet gescand worden bij aankomst in het museum.)

De entreeprijs is inclusief koffie/thee tussen de lezingen en toegang tot het museum.

Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
Postbus 212
2300 AE LEIDEN

Openbaar vervoer

Het museum (Steenstraat 1) ligt op vijf minuten loopafstand van het NS-station Leiden Centraal.

Auto

vanuit Den Haag/Amsterdam A44

- afrit 8 Leiden, richting Leiden Centrum, Plesmanlaan, Morssingel, rechts parkeerterrein Morssingel.
 
- afrit 8 Leiden, richting Leiden Centrum, Plesmanlaan, Morssingel, rechts Morsweg, over het spoor links, links Haagwegparkeerterrein (een gratis pendelbus brengt u naar het museum).

vanuit Den Haag/Amsterdam A4

- afrit 7 Zoeterwoude-Dorp/Leiden, richting Leiden Europaweg (N206), links Voorschoterweg, rechts Churchillaan, rechts Haagweg, over het spoor, rechts Haagwegparkeerterrein (een gratis pendelbus brengt u naar het museum).

- afrit 7 Zoeterwoude-Dorp/Leiden, richting Leiden Europaweg (N206), links Voorschoterweg, rechts Churchillaan, rechts Haagweg, voor het spoor links, rechts over het spoor, Morsweg, links Morssingel, links parkeerterrein Morssingel.

Parkeren

Parkeren (betaald) is mogelijk op een aantal nabijgelegen parkeerplaatsen (zie routebeschrijving).

Toegankelijkheid voor mindervaliden

Alle tentoonstellingszalen zijn voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk.