De 13e editie van 'Pool tot Pool' zal 9 maart 2019 plaatsvinden.

Hou het in de gaten.....
Binnenkort worden ook de laatste spreker bekend gemaakt.

Dit staat op het programma:

10.00 zaal open

10.30 opening door dagvoorzitter drs. Hans Beelen

ERik Molenaar
Dr. mr. ing. Erik Molenaar is Universitair docent Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Departement Rechtsgeleerdheid Internationaal en Europees Recht aan de Universteit Utrecht.
Zijn expertises zijn: Internationaal recht m.b.t. zeescheepvaart, internationaal recht met betrekking tot de poolgebieden, internationaal recht van de zee & internationaal visserijrecht.
Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Antarctica en Arctica vanuit het oogpunt van het internationale recht. Voor Antarctica is er bijvoorbeeld het Antarcticaverdrag van 1959, maar voor het Noordpoolgebied is er geen overkoepelend verdrag. Wat betekent dit onder meer voor de regulering van menselijke activiteiten? Zo werd eind 2017 voor een groot deel van het Noordpoolgebied internationaal afgesproken dat er voorlopig niet gevist mag worden. Vergelijkbare afspraken zijn in Antarctica echter niet haalbaar – ondanks (of misschien wel vanwege) de aanwezigheid van het Antarcticaverdrag.

Profiel van Dr. mr. ing. Erik Molenaar.


 

Herman Sips
De Icewhale Foundation is opgericht om twee doelen te realiseren, namelijk: het vergroten van de kennis over de IJswalvis, en het algemeen bekend maken van de IJswalvis als ‘Icoon van het Noordpoolijs’ en ‘Boegbeeld van Klimaatbehoud’.

Hoeveel IJswalvissen zijn er eigenlijk en in welk gebied komen ze voor? Op welke wijze zijn ze afhankelijk van het drijfijs? Welke factoren bepalen hun leefwijze en verspreiding en wat is de invloed van de IJswalvissen zelf op hun omgeving? Hoe kwetsbaar is de soort voor de opwarming van de Noordpool, voor verontreiniging en vooral ook voor geluidsverstoring door toenemende scheepvaart?

Icewhale Foundation


Prof. dr. Corina Brussaard is Bijzonder hoogleraar vanwege haar onderzoek bij de Stichting Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Poolvirussen: Nano-deeltjes met mega-invloed?
Virussen zijn parasieten die zich alleen kunnen vermenigvuldigen door een gastheercel te infecteren en die nieuwe virusdeeltjes te laten maken. Virussen infecteren niet alleen organismen op land maar ook in zee.

Corina Brussaard
virus in Arctic

In haar lab doen ze onderzoek naar virussen en hun ecologische gevolgen, onder andere in de poolzeeën. Virussen in zee (mariene virussen) infecteren behalve de welbekende zeezoogdieren ook elk ander organisme. Ze zijn erg specifiek wie ze infecteren en daarom dragen ze ook bij aan de biodiversiteit van het leven in zee. De meeste virussen, van de gemiddeld 1 tot 10 miljard (!) virussen per liter zeewater, infecteren eencellige micro-organismen (algen en bacteriën) die de basis van de voedselketen in onze oceanen vormen. Deze micro-organismen zijn uiterst belangrijk voor de wereldwijde cycli van elementen (bijv. koolstof, fosfaat, stikstof, zuurstof) en wij willen daarom weten hoe groot de activiteit van deze mariene poolvirussen eigenlijk is en of dat dan iets uitmaakt voor het functioneren van het ecosysteem. Kom naar de lezing om meer te horen over de fascinerende wereld van de virussen, de relativiteit van ziekte, en de temperatuurgevoeligheid van poolvirussen...


Marijn van der Meij

Als bodemgeograaf is Marijn van der Meij geïnteresseerd in de factoren die ervoor zorgen dat we verschillende bodems tegen komen op verschillende plekken in het landschap. Door veldwerk, lab-analyses en computermodellen te combineren, probeert hij de bodemvorming te reconstrueren. Hij kijkt wat in duizenden jaren de belangrijkste factoren zijn geweest voor de huidige ruimtelijke variatie in bodemeigenschappen.

Voor zijn masterscriptie is hij in 2014 naar Spitsbergen gereisd, om te onderzoeken hoe Arctische bodems op een serie mariene terrassen zich hebben ontwikkeld sinds de laatste ijstijd. Deze langdurige bodemvorming geeft perspectief aan de recente versnellingen van bodemvormende processen door het veranderende klimaat. In zijn presentatie laat hij zien hoe het landschap van mariene terrassen is ontstaan en hoe de vorming van bodems wordt beïnvloedt door hun positie in het landschap.

Ebbadalen

Waar: Museum Volkenkunde te Leiden.

Wanneer: 9 maart 2019, aanvang 10.00 uur, einde: 17.00 uur

De kosten van deze dag zijn 35 Euro.
Museumkaart-houders krijgen 5 euro korting, dus betalen 30 Euro.
(Museumkaart moet gescand worden bij aankomst in het museum.)

De entreeprijs is inclusief koffie/thee tussen de lezingen en toegang tot het museum.

Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
Postbus 212
2300 AE LEIDEN

Openbaar vervoer

Het museum (Steenstraat 1) ligt op vijf minuten loopafstand van het NS-station Leiden Centraal.

Auto

vanuit Den Haag/Amsterdam A44

- afrit 8 Leiden, richting Leiden Centrum, Plesmanlaan, Morssingel, rechts parkeerterrein Morssingel.
 
- afrit 8 Leiden, richting Leiden Centrum, Plesmanlaan, Morssingel, rechts Morsweg, over het spoor links, links Haagwegparkeerterrein (een gratis pendelbus brengt u naar het museum).

vanuit Den Haag/Amsterdam A4

- afrit 7 Zoeterwoude-Dorp/Leiden, richting Leiden Europaweg (N206), links Voorschoterweg, rechts Churchillaan, rechts Haagweg, over het spoor, rechts Haagwegparkeerterrein (een gratis pendelbus brengt u naar het museum).

- afrit 7 Zoeterwoude-Dorp/Leiden, richting Leiden Europaweg (N206), links Voorschoterweg, rechts Churchillaan, rechts Haagweg, voor het spoor links, rechts over het spoor, Morsweg, links Morssingel, links parkeerterrein Morssingel.

Parkeren

Parkeren (betaald) is mogelijk op een aantal nabijgelegen parkeerplaatsen (zie routebeschrijving).

Toegankelijkheid voor mindervaliden

Alle tentoonstellingszalen zijn voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk.