De 11e editie van 'Pool tot Pool' vindt 11 maart 2017 plaats.

Dit was het programma: voor Pool tot Pool 2016

10.00 zaal open

10.30 opening door dagvoorzitter Paul de Groot

10.45 - 11.30

Stef Bokhorst

Tent Bokhorst
Op het Britse station Rothera doen tegenwoordig ook Nederlanders onderzoek.
Eén van hen is Dr. Stef Bokhorst. Hij is net terug van Antarctica en zal op Pool tot Pool een lezing geven. Wanneer u denkt aan Antarctische dieren, denkt u waarschijnlijk aan pinguïns, robben en walvissen. Maar er zijn ook landdieren. Over deze landdieren zal Stef Bokhorst spreken. Bokhorst is verbonden aan de VU in Amsterdam en was te zien in het TV-programma Klokhuis en het wetenschapsprogramma 'De Kennis van Nu'.

De Kennis van Nu

Het Klokhuis


12.00 - 12.45

Filip Volckaert
Professor Filip Volckaert is hoogleraar evolutie, genetica en mariene ecologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is zelf geen poolreiziger, maar begeleidt en organiseert polair onderzoek.

Het mariene ecosysteem van de Zuidelijke, of ook wel Antarctische Oceaan wordt in grote mate bepaald door de dynamiek van de fysische omgeving en de levenscyclus van polaire vissoorten is daarop afgestemd.
Vooral overleving tijdens de larvale fase speelt een belangrijke rol. Zo verhoogt een verlengd larvaal stadium de kans op predatie en dispersie door de stroming. Toch slagen soorten erin om hun populaties in stand te houden.
Op Pool tot Pool zal Volckaert vertellen over de vissen in de Zuidelijke Oceaan.

Het Vlaamse wetenschappelijke tijdschrift Karakter plaatste onlangs een artikel van Professor Volkaert.

Een fragiele oceaan


12.45 - 13.45 Lunchpauze met foto's van 10 jaar Pool tot Pool.


13.45 - 14.30

dr. Maarten Loonen

Al meer dan 25 jaar bivakkeert Loonen in het broedseizoen op Spitsbergen. Hij doet er onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving en organiseerde de 'Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen'.

Maarten Loonen
SEES.NL

Op Pool tot Pool zal Maarten Loonen vertellen over de expeditie die afgelopen jaar augustus plaats vond.

Website van SEES


Fotoverslag van SEES door Ben Bekooy


14.50 - 15.35
Professor René van der Wal is Professor of Ecology van Aberdeen University

Sinds 1997 reist Van der Wal elk jaar naar Spitsbergen om daar onderzoek te doen naar de vegetatie in Semmeldalen. Hij heeft daarom een goed overzicht op de vegetatie van Spitsbergen. Het meest opmerkelijke voorlopige resultaat van de SEES-reis, zijn de enorme verschillen die zijn gevonden in de vegetatie in Rosenbergdalen bij Kapp Lee. Die is in 1977 uitvoerig door Nederlanders in kaart gebracht. Daarmee vergeleken is de verschuiving spectaculair. René van der Wal zal ook hierop in gaan.
De lezing zal in het Nederlands zijn.

Rene van der Wal

Tijdens de SEES-reis werd ook de vegetatie op Edgeøya uitvoerig bestudeerd.

The valley at the end of the world – and the magical mysteries we found there.


16.00 - 16.45

Nooit meer slapen van W.F. Hermans is een bekende roman. Velen lazen het voor hun leeslijst. Nu is het verhaal dus verfilmd en de recensies zijn zeer positief.
Bij de beleving van de film Beyond Sleep speelt muziek een belangrijke rol. Er is gekozen voor zang passend bij de locatie, passend bij de uitstraling van Noord-Noorwegen: joik.
Om het 10-jarig jubileum van Pool tot Pool een muzikaal tintje te geven, zijn we op zoek gegaan naar iemand die wat kan vertellen over joik.
Joik zijn de muzikale roots van Sami, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië. De bekende Sami zangeres Mari Boine kreeg internationale bekendheid en veel waardering voor haar hedendaagse interpretatie van joik. Zij tekende ook voor de zang in Beyond Sleep en had de eer om met haar zangkunst onlangs het Internationale Film Festival Rotterdam te openen.
We hebben Mari Boine bereid gevonden speciaal voor Pool tot Pool naar Leiden te komen en haar kennis over joik met ons te delen. Uiteraard zal ze voorbeelden en interpretaties live zingen.

Website Mari Boine


APECS (Association of Polar Early Career Sientists) zal aanwezig zijn met een aantal poster presentaties.


Waar: Museum Volkenkunde te Leiden.

Wanneer: 12 maart 2016, aanvang 10.00 uur, einde: 17.00 uur

Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
Postbus 212
2300 AE LEIDEN

Openbaar vervoer

Het museum (Steenstraat 1) ligt op vijf minuten loopafstand van het NS-station Leiden Centraal.

Auto

vanuit Den Haag/Amsterdam A44

- afrit 8 Leiden, richting Leiden Centrum, Plesmanlaan, Morssingel, rechts parkeerterrein Morssingel.
 
- afrit 8 Leiden, richting Leiden Centrum, Plesmanlaan, Morssingel, rechts Morsweg, over het spoor links, links Haagwegparkeerterrein (een gratis pendelbus brengt u naar het museum).

vanuit Den Haag/Amsterdam A4

- afrit 7 Zoeterwoude-Dorp/Leiden, richting Leiden Europaweg (N206), links Voorschoterweg, rechts Churchillaan, rechts Haagweg, over het spoor, rechts Haagwegparkeerterrein (een gratis pendelbus brengt u naar het museum).

- afrit 7 Zoeterwoude-Dorp/Leiden, richting Leiden Europaweg (N206), links Voorschoterweg, rechts Churchillaan, rechts Haagweg, voor het spoor links, rechts over het spoor, Morsweg, links Morssingel, links parkeerterrein Morssingel.

Parkeren

Parkeren (betaald, met chipknip) is mogelijk op een aantal nabijgelegen parkeerplaatsen (zie routebeschrijving).

Toegankelijkheid voor mindervaliden

Alle tentoonstellingszalen zijn voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk.